Международна, Свят

ЕС изготви проект за реформиране на СЗО

Европейският съюз (ЕС) подготви пакет от предложения за реформиране на Световната здравна организация (СЗО), предвиждащи увеличаване на прозрачността на механизма за сътрудничество със страните членки. Това съобщи Ройтерс с позоваване на проектодокумента.

Според него текстът на документа от 19 октомври е изготвен от германското правителство след консултации с представители на други държави-членки на ЕС на фона на критиките по адрес на Китай за липсата на прозрачност на данните, предоставени от СЗО в самото начало на пандемията. Той съдържа многомесечен „план за отстраняване на недостатъците на СЗО във финансирането, управлението и законовите пълномощия“.

Пакетът предполага, че СЗО ще предприеме необходимите мерки за повишаване на прозрачността на механизма за проследяване на съблюдаването на страните членки на Международните здравни разпоредби. Тези мерки трябва да включват осигуряване на бърз обмен на информация за извънредни ситуации в здравеопазването между държавите-членки. Ройтерс не предоставя по-подробно описание на мерките, които ще бъдат изискани да предприеме СЗО.

Документът отбелязва, че ЕС признава СЗО като ключова роля в борбата срещу здравните кризи, въпреки съществуващите слабости на организацията. Сред проблемите, споменати в документа, ЕС отбелязва липсата на предсказуемо и устойчиво финансиране на организацията и липсата на прозрачност на нейната работа като цяло.

Обсъждането на проекта от министрите на здравеопазването на страните от ЕС трябва да се проведе във формата на видеоконференция следващата седмица. Очаква се той да бъде представен по-късно на събранието на СЗО в средата на ноември.

Германското правителство е отказало да коментира съдържанието на документа в разговор с агенцията, позовавайки се на факта, че окончателната версия все още не е представена. /БГНЕС

DW.COM