Международна, Свят

ЕС и НАТО осъдиха руската кибератака срещу Грузия

Европейският съюз ще помогне на Грузия да засили своята киберсигурност след заявленията на Тбилиси, Вашингтон и Лондон за руска атака срещу грузински сайтове.

ЕС и НАТО осъдиха мащабната кибератака срещу Грузия. По този повод изявления направиха генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и върховният представител на ЕС по външни въпроси и политика за сигурност Жозеп Борел. Грузия, САЩ и Великобритания заявиха, че през октомври 2019 г. грузински правителствени сайтове са били подложени на мощна кибератака, която е била ръководена от руския Генерален щаб.

Жозеп Борел осъди в изявлението си самата хакерска атака като такава.

„Обезпокоени сме от ръста на безотговорно и дестабилизиращо поведение в киберпространството”, заяви той и подчерта, че Европейският съюз е готов да помогне на Грузия за повишаване на своята киберсигурност.

Столтенберг използва в изявлението си израза „коварна кибердейност”.

Съвместно разследване на кибератаките от страна на Грузия, САЩ и Великобритания

Министър-председателят на Грузия Георгий Гахария съобщи, че информацията за участието на Русия е резултат от съвместно разследване с партньорите.

На 28 октомври 2019 г. страниците на администрацията на президента на Грузия, на съдилищата, на градските съвети, на различни общини и средства за масова информация – общо 15 000 различни сайта, се е появила снимката на бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили, а цялата останала информация е била блокирана. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че организатор на хакерската атака е главният център за специални технологии на главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, известен като „подразделение 74455”.

Министерството на външните работи на Русия отхвърли всички обвинения, като ги нарече „режисиран подаване на информация”. В официалния коментар на служба „Информация и печат” на министерството се казва, че „няма и не може да има никакви доказателства за участие на руските официални структури в злонамерени дейности в електронните мрежи на Грузия”. /БГНЕС и ДВ

DW.COM