Балкани, Свят

Заев: Парламентарните избори да се проведат на 14 юни

Да използваме момента на отхлабването на мерките в борбата с коронавируса и да проведем парламентарните избори в страната на 14 юни. Това е общата позиция на коалицията „Ние можем“, която беше създадена днес на среща на партийните лидери от коалицията в централата на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/, предаде МИА.

Решението от срещата, както и предложение за дата на провеждането на изборите в страната на 14 юни ще бъде представено на президента Стево Пендаровски във вторник.

“Стигнахме до общото заключение, че държавата се нуждае от избори веднага щом се създадат условията за провеждането им. Ако коронавирусната инфекция продължава да отшумява, най-добре е здравните експерти да кажат при какви мерки да се проведат изборите. Само при санитарно-хигиенни мерки могат може да се проведе вотът, за да не се застрашава животът на гражданите, още повече, че през есента се очаква нов пик. Това ще даде възможност на държавата да се подготви по-добре за новата вълна”, заяви лидерът на СДСМ Зоран Заев след срещата.

Той подчерта, че еридемията от коронавирус е нанесла сериозни щети на икономиката на страната, и затова е необходимо правителството да получи пълна легитимност, за да може да предприеме и адекватни стъпки за преодоляване на кризата.

“Страната ни е взела навременни мерки и се справя добре с вируса, но призовавам гражданите да не се отпускат и да се придържат към всички въведени противоепидемични мерки и препоръки”, допълни Заев.

БГНЕС припомня, че в началото на януари т.г. премиерът на страната Зоран Заев подаде оставка. До нея се стигна след като през октомври миналата година Скопие не получи дата за начало на преговори за членство в Европейския съюз. Нови избори в страната бяха насрочени за 12 април, но заради епидемията от коронавирус те бяха отложени. /БГНЕС

DW.COM