Балкани, Свят

Заев: С България поставихме миналото като основа за бъдещето

С Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и Република България показахме, че там, където има политическа воля и желание за напредък, откритите въпроси лесно се решават. Това заяви премиерът Зоран Заев. Той отбеляза, че двете страни направиха историческа стъпка напред.

“Ние поставихме миналото като основа на бъдещето. С договора избрахме заедно да попречим на недоброжелателната пропаганда, ако се появи вътре в страните ни, заедно да бъдем срещу речта на омразата и заедно да победим национализма”, подчерта Заев.

Приятелството никога не е било по-голямо и непрекъснато расте и се засилва, създадени са силни инструменти за преодоляване на недоразуменията и изграждане на постоянно съюзничество и преодоляване на недоразуменията, каза македонският премиер.

Заев участва в честванията по случай 11-та годишнина от създаването на Българския културен клуб в Македония. В тази връзка той отбеляза, че за изграждането и поддържането на трайното приятелство важна роля имат и гражданските организации в двете страни.

“В тази посока Асоциацията на гражданите на Българския културен клуб у нас има значително място. Това е ясно посочено и в мисията на сдружението, което има за цел сближаването между културите на двете съседни държави – Република България и Република Северна Македония. Общ е и взаимният ангажимент от утвърждаване на културните ценности и традиции на гражданите на Северна Македония, които се определят като българи”, каза още премиерът Заев. /БГНЕС

избор на редактора

Франция ще покани архитекти от целия свят да предложат дизайни за копие на катедралата „Нотр Дам”, тъй като старото беше унищожено по време на ужасяващия пожар.
София
4°
clear sky
humidity: 70%
H 3 • L 2
11°
Sat
13°
Sun
16°
Mon
16°
Tue
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM