Международна, Свят

Затворено, отменено, съкратено: Коронавирусът порази и китайската култура

Забраненият град е затворен, Art Basel Хонг Конг е отменен: Коронавирусната епидемия затвори туристически обекти и отмени културни събития, както в Китай, така и извън него.

Пекин, Забранения град

Коронавирусната епидемия продължава да се разпространява и китайската културна и туристическа индустрия не е пощадена. Докато провинция Хубей и столицата ѝ Ухан са най-силно засегнати, цялата страна е на ръба, а културните й дейности почти замряха.

“Чувството за криза нараства драстично”, казва Дю Сиюн, 42-годишен художник, куратор, изкуствовед и помощник директор на музей в Шанхай. Той заяви пред „Дойче Веле”: “Хората вярват, че ще има значителни негативни последици за културата и туризма”.

Коронавирусните страхове са затворили голяма част от залите в Китайската галерия, дори отвъд континента. Хюнконгският панаир Art Basel, планиран за средата на март, който е един от най-известните панаири на изкуства в света и най-важният център за модерно изкуство в Азия, беше отменен и отложен за следващата година.

В източната част на китайската столица Пекин се намира оживеният квартал на изкуствата „Дашанци”, известен още като 798 Art Zone. Малките занаятчийски магазини изпълват улиците, а галериите показват изложби на стара фабрична площадка. Някои от най-известните художници в Китай показват тук съвременно изкуство и мултимедийни инсталации – от фотография и видеозаписи до картини и скулптури.

Хуанг Мин, китайска художничка, която вече е показвала своите работи в галериите в Берлин, има планове за самостоятелна изложба през юли в Германия. „Надявам се дотогава животът да се върне към нормалното“, казва художничката. “В момента животът тук протича, все едно някой е натиснал бутона за „пауза”, споделя младата жена.

Културната парализа засяга и събития извън Китай. Новогодишният концерт „Национални съкровища“ на Китайската опера, който трябваше да се проведе на 19 февруари в Берлин, беше отменен, тъй като музикантите и изпълнителите нямат право да напускат страната. Китай силно ограничи участието си в 70-ия Берлински международен филмов фестивал, който започва на 20 февруари.

Много от основните туристически обекти в Китай, включително Дисниленд – Шанхай, части от Голямата китайска стена, гробниците на Минг и Пагодата на Yinshan, затвориха вратите си за посетители.

През 2018 г. китайската туристическа индустрия генерира оборот от 900 милиарда долара (829 милиарда евро; 6,8 трилиона китайски юана), което допринесе с 11% за общия икономически растеж, според германския вестник „Handelsblatt”. Същата година около 63 милиона чуждестранни туристи са посетили Китай.

С избухването на коронавирусната епидемия, която взема все повече жертви всеки ден, строгите изисквания за пътуване и задължителните карантини, които влязоха в сила, тази година може да бъде катастрофална за културния живот и туризма в Китай.

Кристиан Шмит, немски журналист, който живее в Пекин от 2005 г., води дневник за германския вестник „Der Freitag” и разказва за това как животът в китайската столица е спрял.

„Културните събития са отменени, театрите и музеите са затворени, а кинопремиери няма”, казва той. Шмит и съпругата му напускат рядко апартамента си, носейки маски, очила и ръкавици. „Единственото място, където можеш да срещаш хора са супермаркетите“, казва Шмид.

——————————————————

Щефан Деге, „Дойче Веле”

DW.COM