Балкани, Свят

За гърците ЕС се движел в грешната посока

Множеството от гърците смятат, че членството на страната им в ЕС е добро за тях, но и смятат, че съюзът се движи в грешна посока, показва ново проучване, цитирано от гръцкото издание „Катимерини“.

64.1% от запитаните заявяват, че членството им в ЕС е добро за Гърция, докато 33.4% са на обратното мнение, показват данните от проучването на Ем Ер Би, поръчано от фондация „Конрад Аденауер”.
Междувременно 60% от запитаните казват, че ЕС със сигурност или вероятно се движи в грешна посока, а 33.4% остават оптимисти за развитието му.
Същото това проучване показа доста ниски нива на доверие в ЕС. Само 28.8% от гърците казват, че се доверяват на съюза, 25.5% се доверяват на Европейския парламент, а 20% вярват на Европейската централна банка (ЕЦБ). По-ниско от доверието към ЕЦБ е само доверието към Международния валутен фонд.
Институциите, на които мнозинството от гърците се доверяват, според анкетата, са семейството, въоръжените сили, църквата, университетите и полицията.
На въпроса какво мислят за единната европейска валута, 35.7% остават лоялни на еврото, докато 43.7% се чувстват в капан с единната валута. Малко над 10% искат Гърция да се откаже от еврото.
Анкетата е проведена между 10 и 15 май сред 1001 човека в цяла Гърция. /БГНЕС

DW.COM