Международна, Свят

“Зелените“ в Германия не искат „коалиция Ямайка“

Голямата коалиция, която се състои от консервативния блок ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия /ГСДП/, се разклаща и вече доста се спекулира какво може да се случи, коментира nTV.

Катрин Гьоринг-Екарт

„Зелените“ вече внесоха някаква яснота в тази панорама: ако правителството падне, трябва да се отива на предсрочни избори. „Зелените“ са скептично настроени към идеите на либералите от Свободната демократична партия (СвДП), които били твърде „далеч“ от техните.
Водещите зелени политици се дистанцираха от СвДП и изключиха „коалиция Ямайка“ без нови избори (т. нар. „коалиция Ямайка“ е от политическия лексикон на Германия и обозначава коалиция от три партии: ХДС/ХСС, СвДП и Зелените. Името идва от съвпадението между цветовете на тези три партии и флага на Ямайка – бел. ред.).
Михаел Келнер от „Зелените“ каза за СвДП, че ” техните идеи са много далеч от нашите” – политиката за климата и околната среда. Ако Голямата коалиция се разпадне, ще бъде необходим “нов политически мандат” чрез нови избори. Лидерът на фракцията на „Зелените“ в Бундестага Катрин Гьоринг-Екарт каза нещо подобно.
Келнер подчерта, че неговата партия е готова да приеме отговорността за съставяне на правителство: “Ние сме готови да поемем отговорност в тези времена, когато партийната система е толкова променена.” Зеленият политик обаче не изрази оценка, че предсрочните избори ще се проведат скоро.
Гьоринг-Екард също така иска нови избори в случай на провал на голямата коалиция. Съюз със СвДП би бил немислим без нови избори, каза тя пред ZDF. Междувременно либералите се представиха като “най-големите противници на опазването на климата, които човек може да си представи”. Ето защо, гласуването на избирателите е необходимо, “защото не може да се каже, че човек просто може да смени посоката“.
Премиерът на Шлезвиг-Холщайн Даниел Тюнтер е за продължаването на голямата коалиция. Политикът от ХДС заяви пред RTL, че винаги е искал „коалиция Ямайка“ със СвДП и Зелените. В своята провинция той управлява в една такава коалиция.
След общите избори през 2017 г. на федерално ниво имаше сондажи за „коалиция Ямайка“, които се провалиха, защото СвДП прекъсна преговорите с ХДС/ХСС и „Зелените“.
Според настоящото проучване на общественото мнение тристранният съюз може да не е необходим след провеждането на общи избори, тъй като консерваторите и „Зелените“ заедно биха имали достатъчно мнозинство заради силата на последните. Така че либералите не биха били необходими. /БГНЕС

DW.COM