COVID-19, Международна, Свят

Израел одобри ваксината на “Moderna”

Израелското министерство на здравеопазването одобри използването на ваксината на американската компания „Moderna“ в страната, съобщава ТАСС по информация на уебсайта на министерството.

„Днешното одобрение на ваксината е важен момент в историята на нашата компания и в глобалната борба срещу COVID-19“, каза главният изпълнителен директор Стивън Бансел. „Искам да благодаря на израелското министерство на здравеопазването за работата, тъй като екипът на министерството работи неуморно с нас, за да гарантира, че ваксината е одобрена своевременно“, добави Бансел.

Освен това, в изявлението се отбелязва, че Израел се е превърнал в третата страна след САЩ и Канада, която е одобрила ваксината.

Страната е поискала 6 милиона дози от ваксината. Очаква се доставките да започнат през януари.

На 20 декември Израел стартира национална кампания за ваксинация срещу новия коронавирус. Към 4 януари над 1,2 милиона израелци са получили първата доза ваксина на „Pfizer“. На 13 ноември Нетаняху обяви, че Израел се е договорил с „Pfizer“ да закупи 8 милиона дози ваксина, достатъчни за 4 милиона души, с първата пратка на лекарството, доставена до еврейската държава на 9 декември.

В Израел на 27 декември започна пълна карантина, трета през 2020 г. До 9 януари на жителите на еврейската държава е забранено да се движат на повече от 1 км от дома си, с изключение на редица конкретни изключения, които включват разрешена работа и обучение. За нарушение на тази разпоредба е въведена глоба от 500 шекела (около 11,5 хиляди рубли), същото наказание е предвидено за неносенето на защитна маска. Също така е забранено да ходите на гости, всички развлекателни заведения и търговски обекти са затворени, с изключение на тези, които продават основни стоки. /БГНЕС

DW.COM