Международна, Свят

Йоурова: Българското правителство трябва да приеме протестите много сериозно

Подпредседатят на Европейската комисия по европейските ценности и прозрачност Вера Йоурова изрази ясна подкрепа за продължаващите антикорупционни протести в България, като заяви, че правителството на премиера Бойко Борисов трябва да ги приеме „много сериозно“. Обръщението й при публикуването на първите годишни доклади на ЕС за върховенството на закона за 27-те държави-членки цитира Евроактив.

Медията припомня за протестите в България през последните 84 дни, призоваващи Борисов и главния прокурор Иван Гешев да подадат оставка заради неспиращата корупция на високо ниво, отслабила държавните институции и облагодетелстваща мощни магнати.

„Гешев е широко смятан за пристрастен и негоден за работата, а Борисов отказва да подаде оставка и омаловажава протестите“, твърди публикацията. „Българите се доверяват на институциите на ЕС повече, отколкото на собствените си органи на управление и широката общественост е заинтересувана от доклада на Комисията. Хората обаче смятат, че езикът й е твърде дипломатичен, твърде административен и твърде мек“.

Евроактив официално настоява Йоурова да излезе извън бюрократичния език и да отговори на опасенията на българите, които изискват ЕС да „спре финансирането на мафията“.

Тя от своя страна предупреди българският парламент и правителство да се отнесат към констатациите на доклада „много сериозно“, защото „когато хората изразяват такова недоволство и недоверие и много ясно чувство, че не е възможно да се получи справедливост от държавата, тогава това е сериозно нещо, което трябва да се разгледа от националните власти.” /БГНЕС

DW.COM