Балкани, Свят

Йоханес Хан: ЕС подцени Китай на Балканите

Европейският съюз е подценил влиянието на Китай на Балканите и изрази загриженост относно заемите, отпуснати на балканските страни от Пекин. Това заяви европейският комисар по разширяването Йоханес Хан в интервю за “Файненшъл таймс”.

Той добави, че някои балкански страни взимат големи заеми от Китай за инфраструктурни проекти, които увеличават риска от дългосрочни щети за техните слаби икономики.

Китай никога не е взимал под внимание дали страната е в състояние да изплаща заемите си. И ако не може да плати, има съответен натиск за прехвърляне на собствеността върху проектите, посочи Хан.

Той добави, че европейците може да не са най-бързите, може би изискват повече от другите, но в крайна сметка са “най-лоялните партньори”.

Интервюто на Хан показва опасения, че влиянието на Пекин може да се превърне в допълнителен източник на нестабилност.

“Може би сме надценили Русия и подценихме Китай и трябва и на двете държави да им дадем правилното място”, каза Хан.

Според „Файненшъл таймс“ напоследък Китай инвестира сериозно в Балканите, което е част от така наречения формат 16 плюс 1, който включва 11 държави-членки на ЕС и пет държави, които не са членки – Северна Македония, Албания, БиХ, Черна гора и Сърбия.

Според данни от Центъра за стратегически международни изследвания повече от половината от 9,4 млрд. долара, инвестирани в 16 страни през 2016 и 2017 г., са предназначени за държави, които не са членки на Съюза.

Хан каза, че Чехия и Полша са станали предпазливи по отношение на китайските инвестиции след обвиненията на САЩ към китайската компания Хуауей в шпионаж, но балканските страни са привлечени от заеми и инвестиции за инфраструктурни проекти, които се отпускат с по-малко надзор. /БГНЕС

Bolshoi_teather

избор на редактора

Изящният Алхамбра в Гранада е най-посещаваното туристическо място днес в Испания. Дворецът се простира под заснежените върхове на Сиера Невада и е съвършен образец на мюсюлманската култура. Алхамбра, испанците го наричат Аламбра, е задължителна и препоръчително първa спирка на пътуването и опознаването на Андалусия. Всеки ден туристите в Гранада са хиляди.
София
3°
clear sky
humidity: 74%
wind: 1m/s SE
H 12 • L 11
15°
Sun
17°
Mon
12°
Tue
9°
Wed
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM