Балкани, Свят

Ковачев: Комунизмът е осъден навсякъде, а македонската държавност се основава на комунистическа основа

Българският евродепутат Андрей Ковачев оценява, че е необходим напредък в работата на Съвместната македонско-българска комисия по исторически въпроси, за да не се забави началото на преговорите между Европейския съюз и Република Северна Македония. Напредъкът на Комисията е важен, в допълнение към Договора за добросъседство и Декларацията, приета от българския парламент, каза Ковачев в интервю за телевизия „Tелма“.

Според него Македония и България трябва да вървят заедно по европейския път, но първо трябва да изчистят комунистическото минало и да поправят грешките в историята, които са съчинени по времето на Тито.

Той каза, че уважава съвременната реалност и България не блокира РС Македония по пътя към ЕС. Трябва да кажа, че историята от времето на Тито и комунистическата диктатура трябва да бъде коригирана, така че двете страни да тръгнат заедно по европейския път.

„България не иска да вземе нищо от Македония, а напротив искаме в Македония да се развиват просперитет, сигурност, стабилност и да бъдем заедно в ЕС. За да си помагаме като най-близките народи, защото нашите предци не са се разделяли, нашите предци не са имали омразата, насаждана от комунизма, от югоносталгията. Известно е цялото множество фалшификации, насадени от онзи ужасен престъпен режим на българските комунисти, а и в Югославия. Преди това имаше сръбска окупация, но да не се връщаме назад в историята. Но историята трябва да бъде прочистена, за да можем да бъдем по-близки и да си помагаме отново и в настоящето, и в бъдещето“, казва Ковачев.

Българският евродепутат подчерта, че „комунизмът е осъден навсякъде в Европа, а македонската държавност се основава на комунистическа основа“.

„За съжаление Македония остава единствената държава, която базира своята държава на АСНОМ, на комунистическата диктатура. Това е много труден въпрос, свързан с Югославия, Тито, Колишевски, комунизма и тя за съжаление все още е единствената държава в НАТО и ЕС, при която комунизмът е в основата й,” каза Ковачев.

Той добави, че между двете държави трябва да се развиват икономиката, инфраструктурата, политиката за младите, колкото е възможно по-тесни връзки, но, както той каза, трябва да изчисти омразата от миналото на комунизма.

„Историците не работят от ноември. По някаква причина те не работят и това е голямо забавяне, което трябва да бъде компенсирано. Трябва да има желание за това. Без пречистване на миналото няма начин да имаме добро настояще и бъдеще, всичко върви ръка за ръка. Разбира се, трябва да развием икономика, инфраструктура, политиките за младите, по-тесни връзки, образование, но трябва да изчистим омразата от комунистическото минало. Никой не иска да вземе от Македония Гоце Делчев или Дамян Груев, Христо и Милан Матови. Разбира се, те принадлежат на Македония, защото нашите предци не са били разделени. Те принадлежат както на България, така и на Македония и трябва да се празнуват много повече и трябва да знаем много повече, за да почитаме нашите предци, които не са били разделени“, каза Ковачев.

Според него не може да има спор за съвременните реалности. Никой не може да оспори личното чувство на всеки отделен човек да бъде такъв, какъвто иска, каза той.

„Ние уважаваме това и няма начин някой да не зачита личната самоидентификация на всеки човек. Така че не може да има спор за съвременните реалности. Говорим за фалшифицирането от миналото, трябва да го изясним, за да може Македония да влезе в ЕС без омраза. Без онези срамни неща, които една партия в Македония направи, за да спечели плюсове, защитавайки Гоце Делчев от не знам какво. Той няма нужда да бъде защитаван, той е на Македония. Никой не иска да й го вземе. Той също е на България. Защото тогава не са делили. Просто в Кукуш, който е бил с мнозинство българско население, е роден в българско семейство, с българи майка и баща, записан в българска черква, посещава българското училище в Кукуш, след това българското училище в Солун, след това учи в българско военно училище в София и станал учител по български език в българското училище в Щип. Не може да има абсолютно никаква друга интерпретация за историческата фигура, не говорим за митология“, подчертава Ковачев. /БГНЕС

DW.COM