Международна, Свят

Коледният подарък на Ким за Тръмп: отказ от преговорите със САЩ

Северна Корея планира да провежда твърда политика към САЩ, включително да се откаже от преговорите за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Това съобщи CNN, позовавайки се на източник в Пхенян.

Събеседникът на телевизията добавил, че новите мерки на Пхенян трябва да станат „Коледен подарък” за Вашингтон, който бил обещан от КНДР. Според източника Северна Корея възнамерява да укрепва статута си на държава, притежаваща ядрено оръжие. В същото време тя едва ли ще пристъпи към изпитания на балистична ракета с далечен обсег, защото това може да навреди на отношенията й с Китай и Русия, а те са важни търговски партньори на Пхенян.

Страната няма да се стреми към отслабване на санкциите, за да постигне икономическо развитие. Вместо това републиката ще се стреми съм самообезпечаване.

Източникът на CNN добави, че лидерът Ким Чен Ун е заел „изчаквателна позиция” заради импийчмънта на президента Доналд Трампа. Телевизията пояснява, че Пхенян не желае преждевременна договореност с американския лидер, ако е голяма вероятността той да загуби президентските избори догодина.

В началото на декември представителят на КНДР в ООН Ким Сонг заяви, че страната му не се нуждае от продължаване на преговорите със САЩ за ядреното разоръжаване. По думите на дипломата това вече не влиза в дневния ред на преговорите със САЩ. Той окачестви като клопка на Вашингтон обсъждането на въпроса, което му е било необходимо за разрешаване на вътрешни проблеми. /БГНЕС

 

DW.COM