Балкани, Свят

Косовският парламент прие резолюция за сръбския геноцид

Косовският парламент прие резолюция за сръбския геноцид по време на Косовската война през 1998-1999 г.

Резолюцията е приета, за да се отбележи 20-та годишнина от “престъпленията в Косово, когато милиони албанци са били изгонени и около 12 000 цивилни, предимно от албански произход са били убити”, заяви представителят на парламента Билал Шарифи.

Резолюцията, наред с други неща, споменава местата, в които сръбските сили са извършили престъпления, допълни той, цитиран от изданието “Коха Диторе”.

“Сръбските сили са извършили над 100 масови убийства в Косово през 1999 г. На някои места те са изгаряли хората живи като, например, в Брезник, Митровица, Подуево, Джаковица … По време на войната в Косово през 1998-1999 г. е извършено сексуално насилие срещу 20 000 души”, подчерта Шарифи.

Всички 79 депутати гласуваха за резолюцията. Сръбските депутати не присъстваха на заседанието.

Президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът Рамуш Харадинай приветстваха приемането на документа.

БГНЕС припомня, че Косовската война беше последната кървава глава от разпадането на бивша Югославия. Тя стана причина и за последвалото падане на режима на сръбския диктатор Слободан Милошевич, който беше изправен пред Международния трибунал в Хага, за да отговаря за геноцид и етническо прочистване.

След Косовската война бившата сръбска провинция беше поставена под международно управление и през 2008 г. обяви своята независимост. До днес тя е призната от над 100 държави, включително повечето страни-членки на ЕС и САЩ. /БГНЕС

София
5°
overcast clouds
humidity: 93%
wind: 3m/s ESE
H 5 • L 3
7°
Fri
5°
Sat
10°
Sun
12°
Mon
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM