Международна, Свят

Курц е изправен пред сложно търсене на партньори

33-годишният лидер на Австрийската дясноцентристка Народна партия (НП) Себастиан Курц е изправен пред началото на усилено търсене на възможни коалиционни партньори в понеделник, въпреки огромния си успех на парламентарните избори.

НП спечели ясна победа с около 37 процента при гласуването в неделя, значително подобрение от представянето си през 2017 г. и резултат, което означава, че Курц ще носи отговорността да привлече други партии – което сега може да е трудна задача.

Триумфът на Курц идва въпреки факта, че последното му правителство се разпадна през май, след като крайно десните му коалиционни съюзници, Партията на свободата (ПС), беше пометена от корупционния скандал “Ибисагейт”, довел до оставката на нейния лидер Хайнц-Кристиан Щрахе.

През седмицата преди вота ПС беше засегната от допълнителни твърдения за злоупотреба с разходи от Щрахе и претърпя по-лоша от очакваната загуба, и подкрепата за нея намаля с почти 10 процента в сравнение с резултата от 2017 г. до около 16 процента, според прогнозните резултати.

Алиансът НП-ПС – приветстван като модел от националистите в цяла Европа, включително унгарският премиер Виктор Орбан – сега изглежда малко вероятно да се повтори, тъй като лидерите на ПС се насочиха към ефира, за да кажат, че биха предпочели да ближат рани в опозиция.

Унилият лидер на ПС Норберт Хофер, който пое партията от Щрахе, , казва, че стъпките към “възстановяването” на партията ще бъдат обявени през следващите дни и не изключи изключването на Щрахе, ако обвиненията за злоупотреба с разходите се окажат верни.

Яхване на зелената вълна

Курц – който стана най-младият канцлер на Австрия на 31 години през 2017 г. – може вместо това да се обърне към други големи победители на вота в неделя, партията на Зелените.

Подпомогнати от кризата с климата, увеличила списъка с проблемите на избирателите през лятото, Зелените успяха да отбележат най-добрия си резултат от около 14 процента – драматичен обрат в сравнение с 2017 г., когато не успяха да влязат в парламента.

Зелените и НП вече са заедно в правителството в провинциите Тирол и Залцбург, което някои посочиха като пример, който може да бъде възпроизведен на национално ниво.

Обаче сътрудничеството на национално ниво може да е по-сложно.

Националният лидер на Зелените Вернер Коглер заяви в неделя, че партията ще трябва да обмисли дали една коалиция “има някакъв смисъл”.

„Радикална промяна“ би била необходима от НП, каза Коглер, като посочи не само действия срещу изменението на климата, но и борба с корупцията и бедността.

Проучването на института SORA показва, че избирателите на двете партии са скептично настроени един към друг, като само 20 процента от избирателите на НП искат да видят Зелените в правителството, а 32 процента от избирателите на Зелените искат НП в правителството.

Други варианти

Курц би могъл да разгледа и най-традиционната форма на управление в Австрия, „голяма коалиция“ между НП и лявоцентристките социалдемократи (СДП).

Но макар и математически възможно, това е затруднено от факта, че делът на СДП в гласовете падна с пет процента до около 22%, най-лошият следвоенен резултат на партията на парламентарни избори.

В резултат лидерите на СДП казват, че партията трябва да премине през размисъл за това как може да бъде реформирана, за да предаде по-добре своето послание.

Във всеки случай е малко вероятно този вариант да бъде приятен за Курц – който сам „загаси“ последната голяма коалиция през 2017 г. – или за лидера на СДП Памела Ренди-Вагнер, която имаше няколко разгорещени размени на реплики с Курц по време на кампанията.

Според политолога Петер Филцмайер „Курц ще трябва да разочарова някои от своите избиратели, независимо с кого влиза в коалиция“.

Например, партньорство било със СДП, било със Зелените, би било трудно да се обясни на около 258 000 избиратели, за които се смята, че са преминали към Курц от крайната десница.

Краен вариант за Курц ще бъде правителството на малцинството.

„Това стана много, много изкушаващо“ за него, казва анализаторът Йоханес Хубер.

Но дори и този сценарий ще се нуждае от подкрепа от друга партия, за да оцелее НП при ключови гласувания в парламента, при липса на които страната може да бъде поканена отново да се изправи пред урните след няколко месеца./АФП

DW.COM