Международна, Свят

Курц: Мигрантите ще бъдат спрени в Западните Балкани

Австрийският канцлер Себастиан Курц подчерта, че има тройна мрежа за сигурност, за да се избегне повторение на мигрантската криза през 2015 г., която предвижда мигрантите да бъдат спрени в Западните Балкани, ако преминат гръцката граница.

„Има тройна мрежа. Първата й част е, че гръцкото правителство, за разлика отпреди, е решително в защитата на външната граница на ЕС. Ние сме в близък контакт с приятелите от Западните Балкани и те са готови, в случай на нарушаване на гръцката граница, да се защитят и да не пускат мигрантите. Трето, вътрешният министър е готов да защити австрийската граница от проникване на мигранти. Това ще предотврати нова мигрантска криза като тази през 2015 г.“, каза Курц в интервю за виенския всекидневник „Кронен Цайтунг“.

Той предупреди, че, ако ЕС позволи влизането на бежанци, които понастоящем са на турско-гръцката граница, милиони ще се отправят към Европа.

Според него най-важното нещо е да се даде на Гърция възможно най-голяма подкрепа и ЕС да изпрати ясно послание, което трябва да бъде, че няма да допусне изнудване от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Курц заяви, че настоящата ситуация не е случайна, а съзнателна, организирана атака на Турция.

„На тези хора се подава лъжлива надежда. И те частично се пренасят с турски автобуси до границата“, каза той и добави, че е драматично, че Турция злоупотребява със страданията на тези хора.

Курц апелира към европейците, които говорят за необходимостта от защита на външните граници, да не се поддават на натиска на Ердоган и да подкрепят Гърция, защото сега страната прави това, което те изискват от нея – да защитава външната граница на ЕС.

Курц подчерта, че ЕС трябва да изпрати ясно съобщение, че няма право на убежище за лица, чийто живот не е застрашен, като добави, че много от тези, които в момента са на турско-гръцката граница, не идват от Сирия, но живеят в Турция от години, където не са застрашени. /БГНЕС

DW.COM