Международна, Свят

Меркел е предложила на бившия гръцки премиер временно излизане на Гърция от еврозоната

Срещата се е състоя в Берлин в критично време за Гърция.

Германският канцлер Ангела Меркел е предложила временно излизане на Гърция от еврозоната по време на срещата ѝ с консервативния премиер Антонис Самарас през август 2012 г., каза той по време на интервю излъчено по телевизия Скай.

Срещата се е състояла в Берлин на 24 август 2012 г. в критично време за Гърция, „когато никой извън страната не смяташе, че ще успеем”, каза Самарас.

След като му е показала някои слайдове демонстриращи проблематичната природа на гръцката икономика Меркел, е заявила че Берлин има „план Б” да предложи. „Тя каза: Виж искам да ти кажа нещо, което трябва да знаеш. Приключението, което си предприел е много трудно. Ако искаш Гърция да изостави еврото тогава трябва да знаеш, че имаме алтернативен план, който ще ти помогне за известен период от време, в който може да измислим нещо”, заяви Самарас.

Той заяви, че е отхвърлил това предложение. „Аз я спрях веднага и ѝ казал: Ние няма да водим този разговор. Това няма да се случи. Не го приемам. Няма начин да приема Гърция да напусне еврозоната. Можете да забравите за това”, каза той.

Самарас добави, че по това време не е казал на никого за разговора, тъй като това би създало катаклизми на икономическия пазар. /БГНЕС

DW.COM