Международна, Свят

Музиканти, спортисти и борци срещу коронавируса получиха най-почетните ордени на Великобритания

Лидерът на британската рокгрупа Electric Light Orchestra Джеф Лин, моделиерът Пол Смит и футболист от националния отбор на Англия и на “Манчестър Юнайтед” Маркъс Рашфорд са сред лицата, наградени с най-почетните ордени на Великобритания.

На снимката: Джеф Лин

Общо в списъка фигурират 1495 души – както знаменитости от първа величина, така и обикновени британци, удостоени с награди за служба на обществото.

Пол Смит, който вече е удостоен с рицарска титла още през 2000 г., сега бе награден с орден на Кавалер на честта, чийто обладатели не могат да бъдат повече от 65 души, без самия британски монарх. Джеф Лин, който през 2017 г. бе включен в Залата на рокендрол славата, стана носител на ордена на Британска империя заради големите постижения в музиката. 22-годишният нападател на “Манчестър Юнайтед” Рашфорд стана кавалер на ордена на Британската империя заради благотворителността си и активна обществена дейност: по време на коронавирусната пандемия той организира кампания за предоставяне на безплатна хана на деца от нуждаещите се семейства.

На снимката: Маркъс Рашфорд

Телевизионният водещ и природолюбител Дейвид Атънборо, създал популярни документални филми за природата, бе удостоен със званието рицар на Големия кръст.

Кавалер на ордена на Британската империя стана и рапърът Dizzee Rascal (с рожденото име Дилън Куобън Милз) за принос в развитието на музикалната индустрия.

Награди получиха и пионерът на рокендрола Томи Стил и изпълнителната директорка Ема Уолмсли на компанията GSK (GlaxoSmithKline), разработваща ваксина срещу коронавируса.

Около 14% от всички лица в списъка се паднаха на здравни и социални служители, които самоотвержено се бориха срещу пандемията през последните месеци. Най-младият лауреат стана 16-годишният Теодор Райд от северния град Съндърленд, който бе помагал на съседите си по време на пандемията: на него му бе даден медал на Британската империя.

По традиция списъкът на лауреатите се публикува два пръти в годината – преди Нова година и през юни, когато британската кралица Елизабет II празнува официалния си рожден ден. Но тази година заради пандемията огласяването на „летния” списък бе отложено за по-късно.

Орденът на Британската империя е създаден през 1917 г. от крал Георг V – дядото на Елизабет II. Има пет категории на тази награда. Най-ниската е кавалер на ордена на Британската империя, следват офицери на същия орден, след това командори и накрая рицари-командори и рицари на Големия кръст. Двете последни категории автоматично носят на обладателите им рицарските титли „сър” (за мъжете) и “дама” (при жените). /БГНЕС

DW.COM