Международна, Свят

Мъск заплаши да напусне Калифорния

Илон Мъск заплаши да напусне Калифорния, където се намира единственият му завод за производство на електрически автомобили „Тесла“ в Съединените щати, тъй като местните власти му пречат да възобнови незабавно производството, поради пандемията.

“Честно казано това е последната капка вода, с която чашата преля. „Тесла“ незабавно ще премести централата си и бъдещите си проекти в Тексас/Невада. И ако трябва да запазим производствена дейност във Фремонт, това ще зависи от начина по който се отнасят към нас”, каза Мъск в една от онези дълги жлъчни критики в „Туитър“. Но които не винаги са последвани от действия, пише АФП.

Той подчерта опита на „Тесла“ в Китай, където заводът отвори отново след като епидемията Covid-19 бе поставена под контрол.

“Тесла знае много повече за това какво да прави, за да (възобнови производството) безопасно, благодарение на опита, натрупан в нашия завод в Китай, отколкото малък временно назначен държавен служител, който дори не е избран”, каза с презрение особняка милиардер, който съвсем скоро стана баща.

Той също така заяви, че “незабавно” ще заведе съдебен иск към властите на окръг Аламеда, близо до Сан Франциско, където се намира завода, обвинявайки ги, че са ирационални и откъснати от реалността.

“Невежият здравен служител, който не е и избран, а временно назначен в окръг Аламеда противоречи на заповедите на губернатора, президента, на нашите конституционни права и на здравия разум!”

Мъск вече попадна на първа страница на 1 май, като свали цената на „Тесла“ с над 10 % на фондовия пазар, след като написа в „Туитър“, че акциите са твърде скъпи.

В други свои изявления той нарече удължаването на извънредните мерки “фашистко” и “недемократично”.

Мъск не заблуждава. Още повече, че „Тесла“ успя да публикува – скромна – но изненадваща печалба от 16 милиона долара през първото тримесечие, 33 % скок на доставките на автомобили и оборот с 32 % до 5,99 милиарда долара. / БГНЕС

DW.COM