Международна, Свят

Навални не възнамерява да остане в Германия

Алексей Навални не възнамерява да остане в Германия и планира да се върне в Русия, за да продължи предишните си дейности, съобщава „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на високопоставен служител на германските служби за сигурност, пожелал анонимност.

“Той не планира да емигрира в Германия. Той иска да се върне у дома в Русия и да продължи мисията си”, цитира РИА Новости източника, който очертава съдържанието на разговора на блогъра с представител на прокуратурата на Германия. По време на разговора Навални отказал да участва в съвместно разследване на случилото се с него, уточнява източникът на изданието.

Навални е хоспитализиран в Омск на 20 август, след като му прилошава на борда на самолет за Москва от Томск. По-късно е транспортиран в Берлин и откаран в клиниката Шарите. Изследванията, направени там, показаха, че опозиционният политик най-вероятно е отровен с вещество, което може би е „Новичок“.

Информацията за вероятното отравяне на Навални, който е критик на президента Владимир Путин, доведе до обтягане на двустранните отношения между Германия и Русия. В Берлин заговориха за санкции, а също така и за замразяване на проекта за газопровод „Северен поток-2“. /БГНЕС

DW.COM