Международна, Свят

Най-малко един убит и множество ранени при стрелбата в холандския Утрехт

В провинция Утрехт е въведена най-високата степен на заплаха 5 като до момента в цялата страната важеше степен 4.

Цялата трамвайна мрежа на Утрехт е спряна.

Най-малко един човек е убит при стрелбaта в трамвай в холандския град Утрехт. Още няколко души са ранени. Жертвата е напълно покрита с чаршаф и лежи на пътеката между два вагона, съобщава холандската информационна агенция АНП.

На няколко места в Утрехт са избухнали престрелки, заяви шефът на Националната служба за борба с тероризма.

“Стрелба избухна тази сутрин на няколко места в Утрехт”, заяви Питер-Яап Аалберсберг на пресконференция в Хага. “В ход е голяма полицейска операция за арестуване на стрелеца”.

Холандската полиция съобщи, че разследва възможен “терористичен мотив” при стрелбата.

“Инцидент със стрелба … Съобщава се за няколко ранени. Извършва се оказване на спешна помощ”, съобщава полицията в Утрехт в Туитър. “Това е инцидент с изстрели в трамвай. Няколко хеликоптера са изпратени за оказване на помощ”, се казва в изявлението.

Инцидентът се е случил на площад „24 октомври“, който сега е обграден от служители на реда.

Цялата трамвайна мрежа на града също е спряна.

Холандският премиер Марк Рюте отмени среща със своята управляваща коалиция, след като бе информиран за ситуацията, заявиха официални представители.

“Престъпникът все още е беглец”, каза Аалберсберг, добавяйки, че нивото на терористична заплаха е повишено до степен пет в Утрехт за следващите 18 часа.

Холандските власти са отцепили района на площада, където е станал инцидента, като призовават гражданите да се въздържат от движение в района, за да позволят по-лесното достигане на медицинските екипи.

От МВнР съобщиха, че към 13:30 часа българско време посолството ни в Хага не разполага с информация за пострадали български граждани. Посолството на България в Холандия следи развитието на ситуацията след инцидента. /БГНЕС

DW.COM