Балкани, Свят

Начало на предизборната кампания в Северна Македония

Днес започва десетдневната предизборна кампания за парламент на Северна Македония и ще продължи до полунощ на 12 юли, съобщава МИА.

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 15 юли.

Агенцията посочва, че тези избори ще бъдат по-особени, предвид ситуацията с коронавируса и мерките, които и кандидатите, и избирателите трябва да спазват с цел защита на общественото здраве.

Всички партии, без изключение, се обявиха за провеждане на честни, свободни и демократични избори при спазване на мерките за защита.

В изборите ще участват 15 партии и коалиции, най-големите от които вече започнаха да представят предизборните си платформи и да провеждат срещи с гражданите.

Гласуването ще протече в рамките на 3 дни, а изборният ден ще бъде удължен с 2 часа – до 21:00 часа.

На 13 юли ще гласуват лицата, които са под карантина заради положителен COVID-19 тест и тези, на които им е определена самоизолация.

На 14 юли ще гласуват болните и трудноподвижни граждани, а на 15 юли – всички останали гласоподаватели в Северна Македония.

Партиите ще съобразят кампаниите си с мерките за защита от COVID-19 и няма да организират масови прояви. Фокусът ще бъде върху използването на интернет-платформи и електронни медии. На срещите с граждани на открито ще може да присъстват не повече от 50 човека, а в закрити помещения – до 30 души при спазване на дистанция и използване на предпазни маски.

Държавната избирателна комисия трябва да одобри най-късно до 4 юли избирателните списъци.

БГНЕС припомня, че първоначалната дата за провеждане на предсрочните парламентарни избори беше 12 април, но тя беше отменена заради въвеждането на извънредно положение в страната, предизвикано от пандемията от коронавирус.

След продължителни и неуспешни преговори, консултации и няколко лидерски срещи, президентът, властта и опозицията се споразумяха датата на изборите да бъде 15 юли.

Партиите и коалициите, които участват в изборите, ще могат да представят своите програми до 24:00 часа на 12 юли, когато приключва предизборната кампания. /БГНЕС

DW.COM