Балкани, Свят

Османи: Комисията трябва да проведе заседание преди декември

Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България трябва да проведе заседание преди декември, за да компенсира загубеното време в периода на изборите и на пандемията, съобщи външният министър на СР Македония в интервю за ТВ Канал 5.

По думите му политиците биха могли да намерят решение, но колко трайно ще е то. Понеже то ще се възприема като политическо решение, което не се базират на научни наблюдения, затова утре всеки може да го оспори. „Затова смятам, че е най-устойчиви, най-верните решения ще бъдат тези, които историците без влиянието на политиците ще направят като заключения. Бих искал тези въпроси да бъдат завършени, да отпаднат от дневния ред, за да можем да продължим преговорите. Бих искал тези въпроси да не са част от нашия политически дискурс, да влезем в друг начин на функциониране на обществото, който е реформи, околна среда, върховенство на закона и всичко, което предвижда преговорния процес”, каза Османи.

Относно срещата в София на 10 ноември и дали има възможност за среща по-рано от Берлинския процес, Османи изтъкна, че въпросът дали ще има предварителна среща зависи от много фактори, включително от разговорите, които се провеждат ежедневно. „Общувам с колежката Захариева, но и двете министерства общуват ежедневно по отношение на различията”, каза той.

По думите му българската страна се придържа към различно тълкуване на македонския език и произхода му. „Спорът е около тяхното мнение, че историческият контекст на езиковия генезис трябва да бъде признат. Нашата позиция обаче е, че въпросът за езика не е въпрос, който се регулира в междудържавните отношения, това е въпрос, който произтича от правото на самоопределение и самоизразяване на гражданите, посочи Османи. /БГНЕС

DW.COM