Международна, Свят

Охраната в затвора на Епстийн не достигала, работели извънредно

Затворът, в който се самоуби финансиста Джефри Епстийн, изпитва недостиг на персонал и има пропуски в наблюдаването на затворниците, обяви профсъюза на служителите му.

Министерството на правосъдието и ФБР започнаха разследвания, след като скандалния богаташ беше открит мъртъв в килията си в Ню Йорк, пише Би Би Си.

Смъртта на 66-годишният Епстийн дойде 20 дни след като той вече беше опитал самоубийство в килията си и преди да започне делото срещу него за организирано наемане на проститутки, от които се ползвали редица известни и богати хора в САЩ.

Профсъюзът на работниците в Градският изправителен център каза, че охранителите са били принудени да взимат допълнителни смени, защото нямало достатъчно хора.

От Американския федерален център на държавните служители (AFGE) допълниха, че заповед за замразяването на наемането на нови служители, която е издадена от администрацията на президента Тръмп, създава “опасни условия” както за охранителите, така и за затворниците в много затвори.

Според председателят на AFGE Ерик Йънг, охранителите в много затвори работят по 70 или 80 часа седмично.

Смъртта на Джефри Епстийн дойде ден след като станаха обществено достояние част от документите по делото срещу него.

Една от свидетелките, които тогава е била 15-годишна разказва, че Джефри Епстийн я наел като масажистка във финансовата институция, която управлявал.

Той я подтикнал да прави секс с британския принц Андрю – един от многото богати и влиятелни приятели на Епстийн.

От Бъкингамския дворец излязоха с обръщение, че всякаква информация, че Андрю е бил замесен в незаконно поведение с непълнолетни е “категорично невярна”.

Без Джефри Епстийн да може да свидетелства, експерти казаха по американската телевизия Си Би Ес, че най-вероятно федералните прокурори ще прекратят делото срещу него./БГНЕС

DW.COM