Международна, Свят

Пашинян: Франция и САЩ да подкрепят усилията на Русия за мир в Карабах

Франция и САЩ трябва да подкрепят усилията на Русия за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах, заяви арменският премиер Никол Пашинян.

“Мисля, че Русия трябва да играе още по-важна роля, включително за възстановяване на стабилността и мира в региона на Нагорни Карабах като съпредседател на Минската група на ОССЕ. Искам да подчертая, че докато Русия е съпредседателят, който е най-близо до нашия регион, другите две страни – Франция и САЩ – трябва да подкрепят усилията на Русия за стабилизиране на региона“, заяви арменският премиер в интервю за швейцарския телевизионен канал RTS.

Боевете в Нагорни Карабах започнаха на 27 септември. Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно в разгръщане на военни действия, в Карабах съобщават за обстрел на мирни селища, включително в столицата й Степанакерт. Армения обяви военно положение и – за първи път – обща мобилизация, като заяви, че Анкара активно подкрепя Баку. В Азербайджан беше въведена частична мобилизация, а на някои места – военно положение.

На 9 октомври външните министри на Азербайджан и Армения пристигнаха в Москва по покана на президента на Руската федерация. След 10-часови разговори Ереван и Баку се договориха да прекратят огъня в Нагорни Карабах от обяд на 10 октомври, да обменят затворници и тела на мъртви. В събота обаче страните започнаха да се обвиняват взаимно в нарушения на примирието. /РИА Новости

DW.COM