Балкани, Свят

Пендаровски: Предсрочни избори не са в интерес на Македония

Предсрочни избори не са в интерес на Македония, заяви президентът на страната Стево Пендаровски по време на обръщение към нацията.

Той не коментира възможността правителството да падне заради случая „Рекет. Личното му мнение е, че предсрочни избори до края на годината не са в интерес на държавата, тъй като дотогава се очаква пълно интегриране на страната в НАТО и започване на преговори за членство в Европейския съюз.

Македонският президент даде пресконференция, посветена на последните разкрития около разследването по случая „Рекет”.

Според държавния глава, въпросът с изборите е работа на хората, които са начело на правителството и на партиите, участващи в него. „Тяхната политическа преценка е най-важна, а конституцията казва ясно, че който има 61 гласа от 120-те депутати в парламента, той управлява. Ако държат на предсрочни избори, със същите тези 61 гласа могат да разпуснат парламента. Не знам, какви са плановете им и не смея да ги питам от позицията, в която съм в момента”, допълва Пендаровски.

„В качеството си на президент, който се грижи за евроатлантическата интеграция на страната, смятам, че докато не затворим тези важни въпроси до края на годината, не би трябвало да се провеждат предсрочни парламентарни избори. Искам да видя Македония напълно интегрирана в НАТО и със започнали преговори за членство в Европейския съюз. Това е в интерес на държавата”, категоричен е президентът.

Държавният глава е убеден, че предсрочни избори може да има едва след провеждане на преброяване на населението.

Пендаровски заяви, че е разочарован от специалния прокурор Катица Янева.

“Давам пълна подкрепа за институциите и по-специално за прокуратурата и съда за пълното разкриване на делото “Рекет”, каза той. Пендаровски заяви, че ще използва всички законови средства, за да защити националната сигурност при евентуални опити за нейното нарушаване както отвън, така и от вътре.

“Тази трудна ситуация поставя на голямо изпитание правовата държава, съответните институции, но и всички нас – отговорните политици. Ако правораздавателните органи избутат нещата докрай, а аз очаквам точно това да стане и по никакъв друг начин, тогава ще докажем, че наистина системата функционира. Това е най-добрият начин за завръщане на доверието на гражданите и цялото общество в разследващите органи. В противен случай има опасност гражданите да загубят доверието във всички политици и държавата”, подчерта Пендаровски.

Според него трябва да се търси отговорност и наказание от всички, чиято вина бъде доказана, независимо дали става въпрос за прокурори, политици, бизнесмени или политически партии. /БГНЕС

София
-0°
fog
humidity: 100%
6°
Tue
3°
Wed
5°
Thu
7°
Fri
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM