Международна, Свят

Пентагонът вижда в Русия и Китай стратегическа заплаха

Русия и Китай са основните стратегически съперници на САЩ, заяви ръководителят на Пентагона Марк Еспър в реч пред американския център на корпорацията „Ранд“. Текстът речта му е публикуван на уебсайта на военното ведомство, съобщава РИА Новости.

“Днес, в ерата на голяма конкуренция на силите, Министерството на отбраната определя Китай, а след това и Русия като основни наши стратегически съперници”, казва той.

И двете страни модернизират своите военни сили и разширяват своите възможности за космическата сфера и киберпространство, каза Еспър.

“САЩ и техните партньори трябва да продължат да защитават нашите основополагащи принципи и нашия начин на живот. И ние сме решени да го направим”, добави министърът на отбраната.

По-рано пресслужбата на руското посолство във Вашингтон, коментирайки изявленията на генерала от американските военновъздушни сили Тимъти Рей за опасността, която представляват Москва и Пекин, заяви, че американската армия предпочита да раздухва “руската заплаха“ пред продуктивния диалог.

Дипломатите призоваха американските власти „да не раздухват антируските настроения в обществото“ и „да се съсредоточат върху продуктивното взаимодействие в интерес на укрепването на глобалната стабилност и сигурност“.

Изявления за „руската заплаха“ периодично се чуват от устата на западните политици, най-често от балтийските страни и Полша. Москва многократно подчертава, че Русия никога няма да атакува никоя от страните от НАТО. Според външния министър Сергей Лавров Северноатлантическият алианс е наясно с това, но просто използва претекста, за да разположи повече войски близо до руските граници. Москва многократно е изразявала загриженост от натрупването на сили на НАТО в Европа. /БГНЕС

DW.COM