Международна, Свят

Полша е против нежелателното сближаване между Франция и Русия

Полският държавен институт за международни отношения (PISM) изрази загриженост, че ангажиментът на френския президент Еманюел Макрон за тясно сътрудничество с Русия ще накърни единството в рамките на Европейския съюз по редица въпроси, по-специално по отношение на съществуващите санкции.

Макрон и Путин

“Ако Макрон продължи едностранно да следва курс към нормализиране на отношенията с Русия без консултации с партньорите от ЕС, това може да доведе до нови, по-остри разногласия между държавите-членки по отношение на политиката спрямо Русия”, се казва в документа.

Полските анализатори заявиха, че установяването на диалог с Москва носи рискове за френския президент, тъй като в „руската пропаганда“ той ще бъде представен като световен лидер, подкрепящ „агресивната политика“ на страната.

От своя страна това ще застраши отношенията на Франция с Украйна, Полша, Румъния и балтийските страни, смятат експертите.

През август, след като се срещна с Владимир Путин, Макрон направи публикация във Фейсбук на руски език, в която написа, че „вярва в Европа, простираща се от Лисабон до Владивосток“, а също така нарече Русия „дълбоко европейска държава“. /РИА „Новости“

DW.COM