Международна, Свят

Помпео предупреди Лавров за сговора с талибаните

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео проведе телефонен разговор с руския му колега Сергей Лавров, по време на който поиска от Москва да не плаща възнаграждения на представителите на движението „Талибан»” за убити от него американски войници. Съдържанието на разговора бе разкрито от в. The New York Times.

На снимката: американският държавен секретар Майк Помпео

Телефонният разговор се е провел на 13 юли. Вестникът отбелязва, че това е първият известен случай, в който администрацията на Белия дом се обърнала към Русия на официално равнище заради съобщенията за сговора с талибаните.

Както поясни източник на вестника, Помпео дал да се разбере на Лавров, че съществува „червена линия”. Той добави, че държавният секретар бил бесен задето службите му съобщили за възнаграждения за главите на американските военни.

По-рано зам-държавният секретар Стивън Бигън заяви, че Вашингтон ще вземе твърди ответни мерки, ако се потвърдят сведенията за сговор на талибаните с Москва.

Москва отхвърли обвинения като неоснователни. Освен това не цялата разузнавателната общност на САЩ смята доказателствата за достатъчно убедителни. /БГНЕС

DW.COM