Международна, Свят

Посланик Йорам Елрон: Израел иска мир и победа във войната срещу коронавируса

Мирното споразумение между Израел, ОАЕ и Бахрейн е исторически момент, който обединява най-напредналите държави в Близкия изток за доброто на човечеството, заяви посланикът на Израел Йорам Елрон пред БГНЕС.

Обединяването на силите и намирането на общ език никога не е било по-спешно от сега, в разгара на глобална пандемия, и споразумението Авраам (кръстено на името на легендарния родоначалник на трите религии – бел. ред.) ще даде незабавни резултати.

Лидерите на Израел, САЩ и ОАЕ приветстваха споразумението като “исторически дипломатически пробив, който ще допринесе за мира в Близкия изток”, “очертава нов път” и “отключва големия потенциал в региона”. Освен това здравните министри както на Израел, така и на ОАЕ вече са се договорили да си сътрудничат по здравни въпроси, особено коронавирус, както и да създадат бизнес делегации и програма за обмен на студенти.

В първото търговско споразумение, след като Израел и ОАЕ обявиха нормализирането на отношенията, националната инвестиционна компания APEX от ОАЕ и израелската фирма TeraGroup подписаха споразумение за съвместно проучване и разработване на устройство за тестване на коронавирус, което ще диагностицира болестта по-бързо и точно. Двете страни също се ангажираха да работят заедно по медицински изследвания и фармацевтични продукти, като си сътрудничат по-специално в разработването на лечения и провеждане на опити с ваксини за COVID-19. Освен това Apex National Investment подписа меморандум за разбирателство с медицинския център Sheba в Израел, превръщайки Израел в нова основна дестинация за медицински туризъм от ОАЕ. И двете страни са пострадали от продължаващата коронавирусна криза и следователно е подходящо първата област на сътрудничество да бъде в здравеопазването.

Израел и Обединените арабски емирства са млади държави, които са успели да развият динамична и процъфтяваща икономика само за няколко десетилетия. И двете страни са на върха на иновациите и технологиите и споделят един и същ предприемачески дух, като и двете ще спечелят от разширяването на търговията и търговските връзки. Израелското министерство на икономиката изчисли, че израелският износ за ОАЕ може да скочи до 500 милиона долара годишно, а инвестициите от емирствата в Израел могат да достигнат около 350 милиона долара годишно. Очаква се индустрията за киберсигурност, медицинската, финансова и комуникационна индустрия да се възползват по-специално от новооткритото разширяване на търговията и инвестициите между Израел и ОАЕ.

Тези инициативи и сътрудничество представляват само капка в морето на това, което предстои след нормализирането на отношенията между Израел, ОАЕ и Бахрейн. Гражданите на трите държави бързо ще видят живота си обогатен в резултат на това споразумение, проправяйки път на все повече страни в региона да реализират огромния потенциал, който съществува при сключването на мир с Израел.

Предизвикателствата, пред които сме изправени днес, посочи посланик Елрон, не познават граници и е от съществено значение да обединим своите възможности в полза на всички наши граждани. Призоваваме всички, следващи този исторически момент, да изразят подкрепата си за споразумението и да насърчим другите да направят същото./БГНЕС

DW.COM