Международна, Свят

Правителството предлага компромис, за да прекрати стачката във Франция

Френският премиер Едуар Филип предложи промяна в проекта за пенсионна реформа на профсъюзите в опит да прекрати националната стачка, съобщи АФП.

В писмо до синдикатите Филип заяви, че е готов да оттегли предложението, което повишава възрастта, на която работниците могат да се пенсионират от 62 на 64 години.

Един от най-големите синдикати във Франция, CFDT, приветства съобщението, заявявайки, че то показва готовност за компромиси.

Профсъюзът на транспортните работници CGT, обаче, нарече предложението “димна завеса”.

В изявлението на транспортния синдикат се казва, че е “по-решителни от всякога” да спрат реформите.

Масовите протести срещу планираната пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон продължават вече 38-ми ден и силно затрудниха транспортната система на Франция – особено влаковете.

Протестиращите отново излязоха на улиците на Париж и други градове в събота. В столицата полицията използва сълзотворен газ срещу някои групи протестиращи, които разбиха прозорци и подпалиха кошчета за боклук и билбордове.

Съобщението на Едуар Филип дойде след разговорите между министрите и синдикалните лидери по-рано тази седмица.

Правителството заяви, че реформите са необходими, за да се направи системата по-справедлива и устойчива, но синдикатите твърдят, че работниците ще загубят.

“За да демонстрирам доверието си в социалните партньори … Готов съм да оттегля от законопроекта краткосрочната мярка /пенсионната възраст да е 64 години – бел.ред./, която бях предложил”, написа премиерът в писмо до синдикалните лидери.

Президентът Макрон го определи като “конструктивен компромис”./БГНЕС

DW.COM