Балкани, Свят

Преговори между Турция и Русия за доставка на изтребители Су-57

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че води преговори с Москва за доставка на изтребители Су-57, съобщава РИА Новости.

Преди седмица турският държавен глава посети заедно с Владимир Путин авиационната изложба МАКС-2019, като по време на обиколката прояви интерес към руските изтребители Су-35 и Су-57.

Пред журналисти Ердоган заяви, че преговорите (за Су-57) продължават, водени от представителите на компетентните ведомства. На масата на преговорите ще бъдат изложени условията на турската страна по въпросите на кредитирането и съвместното производство. „Ако САЩ не променят позицията си (за доставката на изтребители F-35), ние ще търсим изход от ситуацията”, заяви Ердоган.

Закупуването на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана провокираха международен скандал между САЩ и Турция. Съединените щати настояха Анкара да се откаже от сделката в замяна на получаването на американските комплекси „Patriot”. В случай на отказ, Вашингтон не изключва възможността да задържи или изобщо да откаже да продаде на Турция най-новите си изтребители F-35. След като Анкара не отстъпи, участието на Турция в програмата F-35 беше прекратено. /БГНЕС

DW.COM