Международна, Свят

Пред съда Саркози се оплака от шест години „клевети”

Бившият френски президент Никола Саркози се оплака в понеделник, че е жертва на шест години „клевети“, в първите си изказвания пред съда по време на процес за корупция, предаде АФП.

Саркози стана първият съвременен държавен глава на Франция, който се появи на подсъдимата скамейка миналата седмица, когато започна процес по обвинения в корупция и търговия на влияние.

65-годишният десен полотик, който също е изправен пред съдебни процеси по две други разследвания, е обвинен, че е предложил на съдия Жилбер Азиберт работа за пенсиониране в замяна на вътрешна информация за разследване на финансите на предизборната му кампания. “Не приемам нито една от клеветите, която ми беше отправяна през последните шест години,” каза лидерът на Франция от 2007 до 2012 г. пред наказателния съд в Париж. Ако бъде осъден, той рискува присъда до 10 години и глоба от един милион евро.

Саркози се бори с поредица от разследвания, откакто загуби имунитета си от наказателно преследване след неуспешната си кампания за преизбиране през 2012 г. Изслушванията по първия му процес започнаха в понеделник, след като съдът отхвърли искане на адвокатите на Азиберт да го отложи по медицински причини. Защитата твърди, че 73-годишният мъж е имал здравословни проблеми, които правят публичните изяви рискови по време на пандемия. Но медицински преглед, назначен от съда, установи, че той е достатъчно годен да присъства на процеса.

Прокурорите твърдят, че Саркози и Тиери Ерцог са се опитвали да подкупят Азиберт с работа в Монако в замяна на информация за разследване на твърдения, че Саркози е получил незаконни плащания от покойната наследница на „Л’Ореал” Лилиан Бетенкур по време на президентската си кампания през 2007 г. Подслушани разговори между Ерцог и Саркози, който използва таен телефон, закупен под псевдонима “Пол Бисмут”, предполагат, че двамата мъже правят планове да накарат Азиберт да повлияе в тяхна полза на разследването. По това време Азиберт беше старши съветник във висшия апелативен съд на Франция.

Той така и не получи работа в Монако.

Междувременно Саркози бе освободен от всякакви обвинения по аферата Бетенкур. Но разследващите все още разследват твърденията, че той е получил милиони евро финансиране от либийския диктатор Муамар Кадафи за предизборната си кампания през 2007 г., а също така е обвинен в оправдан с измама преразход в надпреварата през 2012 г.

Само един друг френски президент, политическият наставник на Саркози Жак Ширак, е изправен пред съда след напускането на поста, въпреки че той бе извинен от необходимостта да присъства на процеса си за корупция през 2011 г. поради лошо здраве. Той получи двугодишна условна присъда за създаването на призрачни работни места в кметството на Париж, когато той беше кмет на града./БГНЕС

DW.COM