Международна, Свят

Президентски избори в Словакия

Словаците избират днес президент. Почти 4,5 млн гласоподаватели от общо 5,5-милионното население на страната ще определят кой от регистрираните 13 кандидати ще заеме висшия държавен пост през следващите 5 години.

Действащият президент Андрей Киска, който бе замесен в редица скандали, отказа да се бори за преизбиране.

Водещите претенденти са двама според социологическите допитвания Това е адвокатката Сузана Чапутова, една от ръководителките на непарламентарната либерална партия “Прогресивна Словакия”, и заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович, чиято кандидатура се подкрепя от управляващата партия “Направление – социална демокрация”.

Социолозите твърдят, че по-голяма подкрепа сред избирателите има Чапутова. Очаква се да има втори тур, на който ще отидат именно тези двама претенденти. Първите резултати от вота се очакват в неделя към обед. /РИА „Новости“

folklor-banner

избор на редактора

Столичният куклен театър, който отново е домакин на Куклен софийски театрален салон ‘2019, подари усмивки на децата. Театралният празник започна с карнавал, който зарадва малки и големи, докато гигантски марионетки се разхождаха по ул. "Гурко" в центъра на София.
София
8°
few clouds
humidity: 75%
wind: 2m/s NW
H 5 • L 4
10°
Wed
7°
Thu
7°
Fri
11°
Sat
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM