Международна, Свят

Присъдиха Нобеловата награда за литература за 2018 и 2019

Нобеловата награда за литература за 2018 г. е присъдена на полската писателка Олга Токарчук, а за 2019 г. – на австрийския писател Петер Хандке.

На снимката: Олга Токарчук
На снимката: Петер Хандке

Шведската академия е създадена през 1786 г. от крал Густав III с цел подпомагане и развитие на шведския език и литература. Алфред Нобел в завещанието си инструктира организацията да избере победителя в наградата. Състои се от 18 членове, които се избират на поста доживотно, всеки от тях получава акредитационен номер.

Наградата на Олга Токарчук се забави заради скандал със сексуален тормоз, по тази причина сега наградата се връчва за две последователни години подред, съобщиха от Шведската академия.

Токарчук бе отличена „за живописното въображение, което с енциклопедична страст представя пресичането на границите като форма на живот“.

Хандке печели наградата „за въздействащата си работа, която с езикова изобретателност изследва периферията и спецификата на човешкия опит“, се казва в изявлението на академията.

През 2017 г. Академията бе шокирана от скандала, поради който няколко членове бяха принудени да напуснат. В центъра на скандала беше известна културна фигура в Швеция – Жан-Клод Арно, съпругът на една от членовете на Академията, Катарина Фростенсън. Общо 18 жени обвиниха Арно в сексуален тормоз. Освен това, по време на разследване, проведено от адвокатската кантора Hammarskiöld & Co, се оказа, че Арно може да се превърне в източник на изтичане на информация за победителите в наградата преди официалното представяне на имената им през 1996, 2004, 2005, 2008, 2014, 2015 и 2015. Шведската академия обвинява Фростенсън в разкриването на информация; тя е принудена да напусне академията. Заедно с нея напусна и постоянната секретарка Сара Даний, първата жена на този пост.

На фона на скандала и делото срещу Арно бе решено да се отложи наградата, така че през 2019 г. ще бъдат връчени две награди. Освен това тази година за първи път независими експерти бяха включени в избора на победителя. /БГНЕС

София
14°
clear sky
humidity: 44%
wind: 3m/s E
H 11 • L 9
21°
Thu
22°
Fri
21°
Sat
22°
Sun
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM