Балкани, Свят

Румъния получи ракети „Пейтриът“ от САЩ

Румънският премиер Людовик Орбан взе участие в церемонията по получаване на зенитно-ракетната система „Пейтриът“ във военната база „Капу Мидия“, съобщи пресслужбата на румънския кабинет, цитирана от РИА Новости.

През април медиите писаха, че Румъния се е обърнала към САЩ с искане за закупуване на системи за ПВО „Пейтриът“. Също така бе съобщено, че плановете на румънското правителство включват създаването на интегрирана система за противовъздушна отбрана, която освен „Пейтриът“ трябва да включва шест изтребителя F-16.

“Щастлив съм да присъствам в историческия момент, когато първата ракетна система „Пейтриът“ идва на територията на Румъния. Румъния даде да се разбере, че е избрала да бъде член на НАТО, да бъде стратегически партньор на Съединените щати, да бъде член на ЕС”, цитира правителствената пресслужба Орбан.

Премиерът подчерта, че Румъния изпълнява всички задължения в рамките на профсъюзите. Страната реши да осъществи 10-годишна програма за преоборудване на армията и укрепване на нейния потенциал.

Орбан отбеляза, че „Петриът“ е ракетна система, която е показала изключителни резултати във военните действия, а Румъния е по-сигурна „с тези системи „земя-въздух“ на нейна територия“.

Според Министерството на националната отбрана, доставките на основното оборудване като част от първата система за противовъздушна отбрана “Пейтриът” в състава на румънските военновъздушни сили са стартирали през август. Бригаден генерал Йон Бунеску ще ръководи тестването на технологиите. /БГНЕС

DW.COM