Международна, Свят

Седем милиона французи без ваканция

Тази година 86% от французите, които отиват на почивка, няма да напуснат страната, в сравнение със 75% за миналата година. Професионалистите в туристическия сектор се опасяват от катастрофален сезон.

Нищо не става както обикновено това лято. Никога неизвестните не са били толкова много. Седем милиона французи в навечерието на отпуските все още не знаят дали ще заминат някъде. “Това е два пъти повече от средното за последните четири години”, казва Дидие Арино, генерален директор на Protourisme. 86% от тези, които ще почиват, ще останат във Франция, в сравнение със 75% миналата година, а 54% ще останат в региона, в сравнение с 40% през миналата година.

Докато пандемията на коронавирус продължава да бушува, части от Португалия и Испания връщат рестриктивните мерки и не всички граници отново са отворени, а пътуванията в чужбина са се сринали. Световната туристическа организация очаква до 1,1 милиард по-малко международни туристи тази година.

„Европейската политическа нагласа със своите неясни послания и късните решения на страните се добавиха към кризата“, изразява съжаление Рене-Марк Шикли, президент на Съюза на туристическите компании, който предвижда спад от 95% през юли и 85% през август. Очаква се средиземноморските дестинации да се представят малко по-добре от другите, но например Андалусия има вътрешна заетост на хотела само 25%. Що се отнася до Гърция, която през 2020 г. трябва да приеме само 24,3 милиона туристи (11 милиона по-малко от миналата година), според прогнозите на GlobalData, тя ограничава щетите. Това е една от двете дестинации (с Корсика), за които се гарантира честотата на полетите на Air France, планирани преди кризата. Средно 85% от дестинациите в мрежата на тази авиокомпания се експлоатират с капацитет от едва 35% през юли и 40% през август.

И във Франция сезонът не обещава да бъде по-различен. Хотелите и частните квартири страдат от строги санитарни правила, които ограничават възможностите им за настаняване, един от четирите обзаведени места за настаняване е изтеглен от пазара. Железопътният транспорт прогнозира с 20% по-нисък трафик, отколкото в други години. Коефициентът на заетост на влаковете стрела през юли остава с 15 пункта по-нисък в сравнение с миналата година, въпреки, че беше висок за уикенда на 14 юли, казват от компанията. „Летуващите ще отидат на почивка на по-ниска цена, по-скоро в нетърговски помещения, при роднини“, подчертава Дидие Арино. „Двигателите на обичайния туризъм, като ръководители, свободни професии, артисти и търговци, ще пътуват много по-малко. Тъй като не са работили по време на карантината, те ще се опитат да компенсират тази загуба на доходи”, добавя той.

И въпреки, че Бретан или Страната на баските са привлекателни, нито един регион няма да покаже напредък. Нищо няма да замени отсъствието на чуждестранни туристи – 66% от тази клиентела е изчезнала. Това дезертиране рискува да доведе до катастрофални последици, особено в някои градове като Париж. Общо от 16 март насам туризмът е загубил 50 милиарда евро оборот, според Protourisme. И никой не се надява да се върне към нормалното преди 2023 година.

Фирмите за коли под наем също са затруднени

Пристигащите в Корсика няма да могат да вземат превозното средство под наем, въпреки, че са резервирали. Сцената се повтаря през последните дни. Причината е взетото решение през пролетта, да се намали броят на колите. „Към днешна дата секторът разполага с 40% по-малко превозни средства“, отбелязва Робърт Остерман, управляващ директор на Europcar France и президент на клона в Националния съвет за автомобилните професии. „Това е един от начините за намаляване на разходите за справяне с кризата“. Въпреки че карантината не доведе до пълно спиране на рент-а-кара, той все пак намаля от 85% (през април) до 70% (през юни). Поради бавното рестартиране на летищата, където се наема една от три коли, и липсата на чуждестранни клиенти, лятото ще бъде трудно. Браншът не успя да се регистрира в списъка на секторите, ползващи се от засилена държавна помощ, която включва поемане на 100% от частичната дейност. В Съединените щати кризата вече взе първата си жертва: “Hertz”- номер 2 в сектора, затънал в дългове, обяви фалит за своите операции в Северна Америка. /БГНЕС

DW.COM