COVID-19, Международна, Свят

СЗО ще проучи произхода на коронавируса в Китай

Световната здравна организация (СЗО) ще изпрати мисия в Китай, която ще проучи произхода на COVID-19, но времето на посещението все още не е уточнено. Това съобщи днес на брифинг директорът на СЗО за извънредните ситуации в здравеопазването Майкъл Райън.

“В момента обсъждаме /мисията/ с колегите си от Китай”, отбеляза той. “Доколкото разбирам, все още не е определена конкретната дата на научната мисия. Но чакаме най-ранната възможност за провеждане на такава мисия с участието на учени от различни страни.” Целта на мисията, добави Райън, е да “разбере произхода на вируса.” “Хубаво е да се отбележи положителният сигнал от Китай, че страната е отворена към такъв подход”, добави експертът.

“Всички страни разбират важността на изследването на произхода на вируса,” добави генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. “Защото по този начин, изучавайки произхода на вируса, можем да предотвратим появата му в бъдеще”.

На свой ред Мария Ван Керхове заяви, че една от основните задачи за учените в момента е „идентифициране на междинния носител“. Тя заяви: “Ние приветстваме възможността да ангажираме международната общност, за да разберем произхода на вируса и взаимодействието между диви животни и хора”. /БГНЕС и ТАСС

DW.COM