COVID-19, Балкани, Свят

Скопие е най-голямото огнище на коронавирус в Македония

През изминалия ден в Северна Македония бяха регистрирани 163 нови случая на коронавирус. Починали са трима души, а 40 са оздравели. С това общият брой на активните случаи в страната достигна 3 284, като най-много са заразените в Скопие, съобщава МИА.

От началото на епидемията досега диагностицираните случаи в Македония са 5 758, от които 2 206 са оздравели, а 268 са починали.

Преди две седмици новите случаи на заразяване започнаха драстично да се покачват и това даде повод на експертите да обявят втори пик на епидемията. Независимо от това, няма необходимост от въвеждане на допълнителни ограничения за придвижване на гражданите, смята здравният министър Венко Филипче. Според него, управляващите се справят добре със ситуацията, а здравната система има капацитет да приеме всички пациенти – има достатъчно болнични легла и медицински персонал.

Министърът смята, че сериозни предизвикателства пред здравната система ще има през есента, когато започват работа училищата, а по-голяма част от хората ще бъдат на закрито.

Той отново апелира да се спазват препоръчаните от властите мерки, за да се спре разпространението на вируса. /БГНЕС

DW.COM