Международна, Свят

Специалните отношения между президентите на САЩ и кралското семейство

„Специалните отношения” между Великобритания и САЩ, според определението на Уинстън Чърчил, са допринесли много за различни събития в световната история. Що се отнася до английските кралски особи, обаче, в този сърдечен съюз става въпрос за нещо повече от чисто дипломатическо приятелство, пише сайтът „Татлър” .

Известно е, че президентите предявяват големи претенции към английския произход (твърди се, че Джордж У. Буш е свързан с редица кралски особи, включително кралицата, Сара Фъргюсън, принцеса Даяна и Чарлз II). Но истинските титани на американската политика са намерили аристократична полза в най-надеждните от всички средства: потушаване на шумни партита.

Известна е шумната вечеря на президента Линдън Б Джонсън с принцеса Маргарет през 1965 г., завършила с ентусиазиран фокстрот в ранните утринни часове и довела по-късно до забрана принцесата (и нейното шумно обкръжение) да прави каквито и да е посещения в САЩ в бъдеще.

Далеч не всички кралски особи, обаче, се радват на изпълненията на президентите.

По време на вечеря в Бъкингамския дворец през 1977 г. Джими Картър целунал кралицата майка по устните.

„Направих рязко крачка назад, но явно недостатъчно голяма”, коментира по-късно тя.

Когато спрат да се срамуват от флиртуването, приятелството между американските президенти и британското кралско семейство са повече от сърдечни, пише изданието. Пример за това са херцогът и херцогинята на Корнуол (принц Чарлз и Камила) и Джордж Буш и съпругата му Лора. Когато двете двойки се срещнаха в Белия дом, Чарлз побърза да се пошегува, че няма да сватосва своите дъщери близначки с Уилям и Хари (Никсън се беше опитал да уреди Чарлз със собствената си дъщеря Триша).

Кралицата Елизабет II винаги е оставала изключително безпристрастна, когато става въпрос за фаворизиране, но е имала слабост към Дуайт Айзенхауер, с когото си е разменяла писма години наред. Тя дори му изпрати рецептата си за кексчета на скара, защото той много ги харесал по време на посещението си в Балморал.

Нищо обаче не може да се сравни с кулинарната среща на умовете, когато крал Джордж VI и кралицата майка присъстваха на пикник, организиран от Франклин Делано Рузвелт и Елинор през 1939 г. Въпреки че събитието беше от изключително значение – първото посещение на действащ монарх при американски президент, истинското предизвикателство се появи благодарение на менюто: хотдог. Кралят започна да похапва, като заяви, че с удоволствие би изпил и една бира. Но кралицата майка не беше толкова сигурна и попита домакина си как се яде това.

Пренебрегвайки съвета на президента, тя продължи да използва нож и вилица. Очевидно някои културни разделения са твърде големи, за да бъдат преодолени. /БГНЕС

DW.COM