Международна, Свят

Тереза Мей обяви оставката си

Британският премиер Тереза Мей ще подаде оставката си като председател на Консервативната партия на 7 юни.

„Съжалявам и винаги ще съжалявам, че не успях да реализирам Брекзит”, заяви Мей по време на емоционалното си изявление пред сградата на Даунинг Стрийт 10.

„Вече ми е ясно, че е в най-добър интерес на страната, нов министър да продължи с усилията” за излизането на страната от ЕС, каза тя.

„За това аз днес обявявам, че ще се оттегля като лидер на Консервативната партия на 7 юни, петък, за да може да се избере наследник”, заяви Мей.

Британският премиер се надява наследникът ѝ да реализира Брекзит

„Моят наследник ще трябва да се опита да намери път да реализира резултата от референдума. За да успее той, или тя трябва да постигне консенсус в парламента, нещо, което аз не успях. Но това може да се постигне само ако и двете страни са готови на компромиси”, заяви Мей.

Според закона лидерът на най-голямата партия в парламента автоматично поема премиер на страната.

Докато процесът по избирането на нов лидер на партията тече, Мей ще запази поста си. Очаква се изборите за нов лидер на партията да отнемат няколко седмици.

Мей приключи речта си със сълзи в очите

„Скоро ще напусна тази работа, която беше чест за мен да получа. Втората жена премиер на Великобритания, но определено не последната. Напускам без злоба, а с огромна благодарност, че имах възможността да служа на тази страна”, заяви британският премиер в края на емоционалната си реч.

На референдума на 23 юни 2016 година британците решиха противно на всички очаквания да напуснат ЕС след 46 години членство. Те трябваше да направят това на 29 март тази година. Но до окончателна сделка със съюза така и не се стигна. През ноември месец Мей успя да постигне сделка с ЕС, която обаче беше отхвърлена вече три пъти от британските депутати. Очаква се в началото на юни да бъде гласувана за четвърти път. /БГНЕС

DW.COM