Международна, Свят

Тръмп умува дали да приеме „малка“ стена

Американските законодатели обявиха в понеделник по принцип споразумение за избягване на ново затваряне на правителството, определяйки близо 1,4 млрд. долара като средства за изграждане на стена на границата с Мексико, тъй като президентът Доналд Тръмп огласи своя политически взривоопасен кръстоносен поход на митинг в граничния град Ел Пасо.

Тази сума е много по-малка, отколкото искаше Тръмп. Но ако бъде приета, сделката ще предотврати ново хаотично противопоставяне, в което Тръмп е заплашил да намали бюджетите в различни части на правителството този петък.

Сенаторът Ричард Шелби, ключов преговарящ за републиканците, заяви пред репортери, че принципно е постигнато споразумение между републиканци и демократи.

Висши съветници в Конгреса съобщиха на АФП, че споразумението включва 1,375 млрд. долара за финансиране на стена на американско-мексиканската граница – ключово обещание от кампанията на Тръмп, който поиска 5.7 млрд. долара за своя любим проект.

Договореното число ще стигне за финансиране на приблизително 89 километра стена, която ще бъде разположена в района на долината на река Рио Гранде в южната част на Тексас.

Сделката все още очаква одобрението на Белия дом.

Новината дойде точно когато Тръмп се канеше да излезе на сцената в Ел Пасо, а президентът, обръщайки се към буйната тълпа, каза, че няма достатъчно подробности, за да отговори.

“Вероятно имаме добри новини, но кой знае”, каза той.

Пред хилядите свои поддръжници, носещи шапки с надписа „Да направим Америка отново велика“, президентът каза:“ Нуждаем се от стена, тя трябва да бъде построена и искаме това да стане бързо“.

Споровете около стената са началната битка в стремежа на Тръмп за преизбиране през 2020 г. и митингът в Ел Пасо даде представа какви неща ще последват.

„Стени спасяват живот, стените спасяват огромен брой животи”, каза президентът.

На кратко разстояние от мястото, където говори Тръмп, имаше контра-послание, когато изгряващата Демократична звезда Бето О’Рурк – възможен претендент за президентския пост през 2020 г. – проведе свой митинг.

Бивш конгресмен, О’Рурк е от Ел Пасо.

“Тази вечер ще срещнем лъжите и омразата с истината и положителна, приобщаваща, амбициозна визия за бъдещето от американско-мексиканската граница”, каза той.

Тръмп със сигурност не успя да убеди Конгреса да финансира проекта му за стената, тъй като демократите обвиниха президента, че използва въпроса, за да укрепи политическата си база, вместо да оправи сложната гранична ситуация./АФП

DW.COM