Балкани, Свят

Турция започва да чисти моретата си от отпадъци

В рамките на Програмата за нула отпадъци Турция инициира нова кампания, наречена проект „Нула отпадъци в морето“, за защита на морските и водните ресурси.

Проектът се надява да събере общо 50 000 тона отпадъци, включително 30 000 тона пластмаса, през летния сезон.
Проектът ще бъде изпълнен от Министерството на околната среда и градоустройството и ще се осъществява в сътрудничество с Турската асоциация за защита на морската среда (TURMEPA).
Той се подкрепя и от Министерството на културата и туризма, Министерството на транспорта и инфраструктурата и Министерството на младежта и спорта.
Планирано е проектът да бъде стартиран в Истанбул от първата дама Емине Ердоган и министъра на околната среда и градоустройството Мурат Курум на 10 юни, съобщи Анадолската агенция.
Екологичните събития, които ще се проведат през лятото по проекта, ще привлекат вниманието към моретата и водните ресурси на Турция.
Почистването започва в Босфора.
Проектът се надява да насърчи рециклирането на пластмаси за еднократна употреба и други отпадъци, особено от плажове, хотели и центрове за настаняване в крайбрежните зони и да предотврати замърсяването на морето в пристанищата, както и от товарните и пътническите кораби. Проектът също така се надява да гарантира, че летовниците и пикниците ще оставят чисти бреговете и ще ги насърчи да събират отпадъци заедно. /БГНЕС

София
10°
clear sky
humidity: 58%
wind: 2m/s SSW
H 10 • L 9
14°
Tue
18°
Wed
18°
Thu
19°
Fri
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM