Балкани, Свят

Турция отхвърли резолюцията на ЕП относно Вароша в Кипър

Турция и Севернокипърската турската република (СКТР) отхвърлиха и разкритикуваха “необвързваща” резолюция на Европейския парламент (ЕП) по Вароша (Мараш) и други кипърски въпроси, съобщи „Сабах”.
„Отхвърляме изцяло необвързващата резолюция, приета от (членовете на Европейския парламент) относно нашата страна и СКТР,” заяви в изявление говорителят на външно министерство Хами Аксой.

Подчертавайки, че Турция напълно подкрепя изявлението, направено от председателството на СКТР по въпроса, Аксой каза, че това решение ”още веднъж демонстрира колко откъснат от действителността и предубеден е ЕП по кипърския въпрос”.
Ако Европалнаментът запази този подход и манталитет, няма да е възможно органите на Европейския съюз да допринесат конструктивно за решаването на кипърския въпрос, предупреди той.

Турция продължава да призовава ЕП и ЕС да осъзнаят реалностите на острова и да вземат предвид присъствието на кипърските турци, както и да изпълнят ангажиментите на ЕС, поети през април 2004 г. към кипърските турци, подчерта дипломатът.
Аксой отбеляза, че Турция ще продължи да защитава както собствените си права, така и правата на кипърските турци, като същевременно добави, че Анкара ще продължи усилията си за диалог и преговори.

Европейският парламент поиска от Турция да отмени решението си да отвори отново част от Вароша и да възобнови преговорите, насочени към разрешаване на кипърския проблем на базата на двуобщностна, двузонална федерация.
Той призова също така ЕС да наложи санкции срещу Анкара.

Вароша, Фамагуста

Междувременно ръководството на непризнатата Севернокипърска турска република също разкритикува резолюцията заради „игнорирането на съществуването на кипърските турци“ и „несправедливото обвинение към Турция“.
Отбелязвайки, че Вароша се намира на територията на СКТР, президентството каза, че единствено Северен Кипър има право на мнение относно решенията, взети по този въпрос.
Според властите в Северен Кипър, така наречената “загриженост на ЕП относно статута на правата на собственост” изкривява истината, тъй като резолюциите на Съвета за сигурност на ООН (ССООН) предвиждат връщането на имоти във Вароша на бившите им собственици.
В изявлението се казва, че пропагандата на гръцко-кипърската администрация има за цел да възпрепятства достъпа на хората до собствените им недвижими имоти.

СКТР разкритикува Европа, че заема пристрастна позиция и игнорира съществуването на кипърските турци на острова.

През октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви откриването на туристическия квартал „Вароша” на град Фамагуста в Кипър, който беше затворен през последните 46 години, припомня БГНЕС.

Туристическият курорт Вароша (турско име Мараш) във Фамагуста е затворен за обществеността от 1974 г. след окупацията на част от Кипър от турски войски и разделянето на острова. Вароша е защитен с резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1984 г., която гласи, че празният град може да бъде обитаван само от коренните му жители. През февруари тази година представители на Турция и непризнатата Турска кипърска република обявиха намерението си да сключат ново споразумение.

Повторното му отваряне предизвика гневни реакции в Никозия и Атина и предизвика тревога в Брюксел заради появата на нов източник на напрежение между Турция и Кипър. /БГНЕС

Анкара / Турция

DW.COM