Балкани, Свят

Туск: Черна Гора и целият регион са приоритет за разширяването на ЕС

Целият Балкански регион, а не само Черна гора, са приоритет в политиката на разширяване на Европейския съюз. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.


След среща с черногорския президент Мило Джуканович, Туск подчерта, че протестите в тази страна не са проблем, те са нормални и типични за всяко демократично общество.
Джуканович и Туск са единодушни, че проблемите, пред които е изправена Черна гора и целият регион, са свързани с върховенството на закона и изграждането на ефективни държавни институции. Постигането им е “най-добрата препоръка за напредък в интеграцията”. Туск отбеляза традиционните приятелски отношения с Джуканович.
От своя страна, черногорският президент оцени, че бъдещето на Западните Балкани е именно европейско и евроатлантическо. Той посочи, че Западните Балкани нямат изгода да направят някакъв друг избор, като се има предвид историческото наследство, което показва, че има знак на равенство между европейската и евроатлантическата перспектива на региона и неговата стабилност.
„В този контекст Черна гора води политика, основаваща се на европейските и евроатлантически ценности. Балканите останаха твърде дълго извън Европа и единственият път за региона е интеграцията. Черна гора разбира това напълно и затова ние се посвещаваме на реализирането на тази стратегическа цел, както и на икономическия растеж и развитие и повишаване качеството на живот на нашите граждани”, подчертава Джуканович.
Той приветства споразумението между Скопие и Атина за името и подчерта важността на политическата воля и ползата за всички страни от разрешаването на подобни трудни въпроси. Според Джуканович подобен подход може да бъде използван и за урегулирането на други спорни проблеми на Балканите, като отношенията между Белград и Прищина. /БГНЕС и МИА

София
7°
clear sky
humidity: 76%
wind: 3m/s SE
H 6 • L 6
17°
Thu
16°
Fri
18°
Sat
21°
Sun
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM