Международна, Свят

Унгария и Полша ще борят с мозъчен тръст либералните идеи в ЕС

Унгарският външен министър Петер Сиярто (вдясно) и полският му колега Збигнев Рау огласиха в Будапеща идеята на двете страни за битка срещу либералните идеи в ЕС с нов мозъчен тръст.

Водещи противници на миграционните планове на ЕС Унгария и Полша обявиха в понеделник създаването на мозъчен тръст, който да противодейства на „масовите либерални“ идеи, които според тях доминират в Брюксел.

Техните правителства отдавна са в конфликт с Европейския съюз по въпросите на демокрацията и имиграцията.

Новият орган ще проучи дали “двойни стандарти” се прилагат към Будапеща и Варшава, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто на пресконференция в Будапеща с полския си колега Збигнев Рау.

И двете страни заплашиха, че ще блокират плана за рестартиране след коронавируса на ЕС, ако в него са налице условия за върховенство на закона, както се изисква от Европейския парламент.

Новият и все още неназован институт ще „събира правни знания … за да оспори либералното идеологическо потискане на възгледите“, според Сиярто.

Европейският парламент трябва да обсъди доклад за върховенството на закона в двете централноевропейски членове, но Сиярто каза, че очаква докладът да е малко повече от “политическо изявление”.

Поради тяхната “патриотична” политика, “която очевидно поставя националните интереси на преден план и почива на християнските основи”, и двете страни “често са неприятни за международното либерално течение”, каза Сиярто.

Той ясно заяви, че Варшава и Будапеща отхвърлят предложените от ЕС реформи в политиката за миграция и тази за предостамвяне на убежище, огласени миналата седмица от президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Планът на комисията беше „промиграционен, предизвикващ миграция документ“, който „заплашва да предизвика все повече и повече миграционни вълни“, каза той.

Заедно с Чехия и Словакия, Унгария и Полша съставляват Вишеградската група, която яростно се противопостави на усилията на ЕС за разпределяне на търсещите убежище, използвайки задължителна квотна система.

Групата, навършила 30 години тази година, беше „един от най-ефективните регионални механизми в ЕС“, каза Рау./БГНЕС

DW.COM