Балкани, Свят

Фаворитът на Кремъл за изборите в Македония: Кристиян Мицкоски

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Кристиян Мицкоски е фаворитът на Русия на предстоящите избори в Македония. Това се казва в анализ на бившия министър на правосъдието Георги Спасов, публикуван от вестник „Слободен печат“.

Преди изборите на 12 април Москва изглежда има свой фаворит в Македония, смята бившият депутат. По неговите думи това е лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Кристиян Мицкоски, като „единствена надежда дългата ръка на руската дипломация да продължи да се простира в Македония“. Той се позовава на информации в редица медии за поддръжка на настоящата македонска опозиция от тайни финансови източници, управлявани от Унгария, убежището на бившия премиер Никола Груевски, и от офшорни компании, базирани в Белиз, собственост на близки до режима му.

„Русия не е доволна от членството на Македония в НАТО“, пише Спасов и добавя: „Но тя е наясно, че на това вече не може да се повлияе“.

Според него обаче, въпреки че Русия е направила всичко възможно да усложни процеса на членство в Алианса, „Македония е малка страна на Балканите и не представлява голям интерес за енергийна политика на руската държава, както и заплаха за нейната сигурност“.

Сред поддръжниците на Русия публикацията изтъква предимно Сърбия и Република Сръбска – като нейна „крепост и сигурен стожер на Балканите“.

Амбициите на Русия са да поддържа политическо напрежение и нестабилност в региона чрез силна подкрепа от националистически сили, авторитарни партии и лидери, както и чрез проруски църковни водачи и свещеници.

В интерес на Русия е да държи Македония по-далеч от НАТО и ЕС, твърди Спасов. В тази връзка политиките на Никола Груевски и Георге Иванов са били много приемливи за Москва. В подкрепа на това наред с други неща авторът на статията изтъква „корупционното споразумение за наемане на руски газови компании за уреждане на руския дълг към Македония и отказът от налагане на санкции срещу Русия след анексията на Крим. В подкрепа на това е и политическото убежище, което Груевски получи при приятеля на Владимир Путин в Будапеща, Виктор Орбан.

Като намеса на Русия авторът изтъква и опит да се попречи на референдума за смяна на името и на конституционните промени в страната.

Помощта на Мицкоски от Москва, твърди Спасов, ще стане чрез пропаганда.

Първо, че правителството на Заев е извършило „национално предателство“ с договора с Гърция, след това че Конституцията е променена със сила и подкуп, накрая – че договорът с България е лош. Според Спасов, български националисти ще се включат в кампанията, давайки да се разбере, че с Договора за добросъседство с България македонците са се отказали от националната история, език и македонското национално малцинство.

Разполагането на Мицкоски с „компрометиращи материали за властта“ също е част от пропагандната кампания, смята Спасов. Разпространяването на страх от формиране на Велика Албания и поддържането на тезата, че Заев продава албанския език на албанците – път към албанизация на македонците, също е част от голямата изборна игра. Кампанията на сръбски медии като РТС, Данас и др. срещу правителството на Заев – също.

„След подозренията, че Русия се е намесила в избора на Тръмп и в процеса на Брекзит, опитът й да повлияе на резултата от изборите в Македония не би трябвало да ни изненадва“, заключава Георги Спасов. /БГНЕС

DW.COM