Международна, Свят

ФБР: Планирани са въоръжени протести във всички щати

От тази седмица и поне до деня на встъпването в длъжност на новоизбрания президент се планират въоръжени протести във всички 50 щата на САЩ и в Капитолия, според вътрешен бюлетин на ФБР, получен от Ей Би Си Нюз.


През последните дни ФБР е получило информация за група, призоваваща за „щурм“ на местни и федерални правителствени съдилища, както и на административни сгради, в случай че президентът Доналд Тръмп бъде отстранен от длъжност преди Деня на встъпването в длъжност на новоизбрания президент. Групата планира също така да „щурмува“ правителствени офиси във всеки щат в деня, в който ще се закълне избраният президент Джо Байдън, независимо дали щатите са сертифицирали гласове за Байдън или Тръмп.
„ФБР получи информация за идентифицирана въоръжена група, която възнамерява да пътува до Вашингтон на 16 януари“, пише в бюлетина. “Те предупредиха, че ако Конгресът се опита да премахне действащия президент чрез 25-ата поправка, ще настъпят сериозни безредици”.
Федералните служители на правоохранителните органи посъветваха полицейските агенции да увеличат позицията си за сигурност в държавните сгради в цялата страна след бунта в Капитолия, съобщиха източници от органите на реда пред Ей Би Си Нюз.
След превземането на Капитолия от привърженици на Тръмп миналата сряда, конгресмените от Демократическата партия в Камарата на представителите настояха вицепрезидентът Майк Пенс и кабинетът да се позоват на 25-тата поправка, която ще обяви Тръмп за недееспособен да изпълнява своите президентски задължения и ще назначи Пенс за временно изпълняващ длъжността, докато Байдън встъпи в длъжност на 20 януари.
В крайна сметка, усилията бяха блокирани от републиканския представител Алекс Мууни от Западна Вирджиния, а демократите от камарата повдигнаха обвинение за импийчмънт срещу Тръмп за „подстрекаване към метеж“.
Мярката, която има над 200 съавтори-демократи, посочва, че Тръмп е “демонстрирал, че ще остане заплаха за националната сигурност, демокрацията и конституцията, ако му бъде позволено да остане на поста си и е действал по начин, крайно несъвместим със самоуправлението и върховенството на закона”.
Според ФБР, към неделя са идентифицирани приблизително 29 лица и акаунти в социални мрежи на лица, които са влезли незаконно в Капитолия.
ФБР е получило близо 45 000 материала от дигитални медии, които сега се преглеждат.
По време на обсадата на Капитолия загинаха най-малко петима души, включително полицейският служител на Капитолия Брайън Синик. В бюлетина на ФБР се казва, че Синик “е починал от наранявания, получени по време на пробива в сградата на Конгреса”. /БГНЕС

DW.COM