Международна, Свят

Фермерката, която завладя света

Млада китайка завладя света със селския си начин на живот, своята борбеност и иновативност. Дори и човек да не е почитател на този начин на живот, няма как да не се влюби в нежното момиче, което живее само с направеното от ръцете й.

ЛиЗики обитава малка селска къща в провинция Съчуан. Историята й е тежка – баща й умира, когато тя е съвсем малка, и остава да живее с втората си майка. Заради лошото отношение на жената към момичето, на 14-годишна възраст ЛиЗики се принуждава да избяга в големия град и да започне работа. Налага се да работи на няколко места – била е електротехник, сервитьорка, дори диджей, но заплатата й все не стигала. Оцелявала, като спяла под мостове, в пещери, по гарите, на пейки, в паркове.

През 2012 г. момичето решава да замине при баба си в провинция Съчуан, за да се грижи за баба си, чието здраве се влошавало.

Оцелява заради борбеността си, заради креативността си и творческата си мисъл. Не на последно място и заради силата на духа и тялото.

След четири години решава да започне да заснема рецептите си. Вдъхновява се от нейн приятел-учител, който бил изумен, когато едно от децата му казало, че оризът се бере от дърветата.

ЛиЗики засажда и отглежда всичко напълно сама. В многобройните си видеа в Youtube младото момиче показва как се преде вълна, как се готвят традиционни ястия, как се берат и сушат различни видове плодове и зеленчуци, показва дори как се правят изискани мебели от бамбук. Китайката използва само естествени съдове и прибори от камък, дърво и бамбук, готви в каменна пещ, суши зеленчуци върху бамбукови постелки. Нагледно демонстрира как се приготвят традиционни китайски ястия, без да се използват модерни технологии.

Жената показва нагледно как се прави пшенична бира, след като сама отива и бере пшеницата от полето. Събира раци от реката, охлюви, сама пече кокошки, агнета, и пр.

В началото последователите й се съмнявали, че някой й помага в снимането на видеа, но тя отрича – просто поставяла телефона си на статив и така се снимала. Но визията на видеата била толкова добре направена, че ЛиЗики се принуждава да покаже на последователите си как се снима сама.

Сега, осем години по-късно, младата жена е истинска звезда в родината си. За снимките на видеата й помагат един оператор и асистент, въпреки че тя все още тя сама определя как да бъдат направени снимките.

Следват я хора, които са запалени по селския начин на живот, но по една или друга причина не могат да си го позволят. Профилът на китайката в Youtube /liziqi/ има над 8 милиона последователи, а в китайската мрежа за видеосподеляне Weibo те са над 60 милиона./БГНЕС

DW.COM