Международна, Свят

Френската полиция преследва заподозрян за атентата в Лион 

Полицията във Франция преследва заподозрян след взрива на пешеходна улица в сърцето на Лион, която леко рани 13 души два дни преди горещо оспорваните избори за Европейски парламент.

Президентът Еманюел Макрон информира, че причината за експлозията е пакет бомба, за който се смята, че е съдържал “винтове и болтове”. Атаката изпрати вътрешния министър Кристоф Кастанер в Лион.

Полицията публикува профил на издирвания по свидетелски показания, за когото се смята, че е в началото на 30-те години. Той е заснет от охранителни камери на планински велосипед непосредствено преди експлозията.

Изображението на заподозрения го показа в цветни къси панталони и дълга връхна дреха. Той е описан като “опасен”.

Министърът на правосъдието Никол Белубе заяви пред АФП, че е твърде рано да се каже дали взривът е “терористичен акт”. Въпреки това случаят беше предаден на парижката прокуратура за борба с тероризма.

Броят на ранените е 13 души, а 11 са отведени в болници. Никое от нараняванията не е животозастрашаващо, но сред ранените има осем жени и 10-годишно момиче, както и четирима мъже.

 

Около 17:30 часа (15:30 централно гринуичко време) пакетът е бил поставен пред пекарна близо до оживен ъгъл на две претъпкани улици.

Районният кмет каза, че “съдържанието на пакета е твърде малко, за да бъде смъртоносно”, а административен източник каза пред АФП, че това е “относително слаб взривен заряд”, който е бил задействан от разстояние.

Взривът е избухнал на тясна ивица между реките Сона и Рона в историческия център на югоизточния град. Районът е евакуиран и ограден от полицията.

Франция е в високо ниво на опасност след вълната от смъртоносни джихадистки терористични атаки от 2015 г. насам, в които са загинали повече от 250 души.

Лион е третият по големина град във Франция с обширни предградия и население от 2,3 милиона души.

Най-новата пакетирана бомба във Франция датира от декември 2007 г., когато експлозия пред адвокатска кантора в Париж уби един човек и рани друг. Полицията никога не е открила кой е извършителят на тази атака. /БГНЕС

DW.COM