Международна, Свят

Хуауей на официално изслушване за връзките с китайското правителство

Шефът на киберсигурността на китайския телекомуникационен гигант Джон Съфолк заяви по време на изслушване в британския парламент, че нито китайското, нито някое друго правителство е искало от компанията му „да направи нещо неблагоприятно”, съобщава Би Би Си.

Съфолк добави, че компанията приветства външни лица да анализират продуктите ѝ и да намерят инженерни грешки или грешки в кода.

„Ние се изправяме разголени пред света и предпочитаме да го правим, защото това ни позволява да подобрим нашите продукти”, заяви Съфолк.

„Искаме хората да откриват неща, няма значение дали ще намерят едно нещо или хиляди. Ние няма да се засрамим от това, което хората са открили”, допълни той.

Хуауей бе поканена да се яви пред Комисията по технологии и наука в британския парламент, за да отговори на няколко въпроса за своята сигурност и връзките на компанията с китайското правителство.

САЩ призоваваха съюзниците си да блокират Хуауей от своите 5G пазари, казвайки че китайското правителство може да използва оборудването им за шпиониране.

„Никога не сме имали нареждане от китайското правителство да направим нещо неблагоприятно”, заяви Съфолк. „Никога не сме били молени от китайското правителство или което и да е друго правителство, за нещо, което би могло да отслаби сигурността на продуктите ни”, добави той.

Британските депутати попитаха представителя на компанията дали тя е била задължена да предостави свое оборудване за провинция Синджянг по силата на приетия закон през 2017 г., според който всички компании и хора трябва да съдействат на китайските разузнавателни служби.

„Ние минахме през период на изясняване с китайското правителство и стана ясно, че това не е изискване за всяка компания”, каза Съфолк. „Ние се консултирахме с нашите адвокати… според техните правни съвети, от Хуауей не се изисква да предприема действия, които ще отслабят сигурността ѝ”, добави той.

Британските депутати поискаха да разберат и дали Хуауей може дистанционно да се свързва с британската мобилна мрежа чрез своето оборудване.

В отговор Съфолк заяви, че компанията му предлага само оборудване за мобилни мрежи.

„Ние не управляваме тези мрежи, нямаме достъп до данните, които циркулират в мрежата”, каза той и добави, че в случай на проблем само екипа по поддръжката, разположен в Румъния, може дистанционно да получи достъп до съоръженията, за да оправи проблема. /БГНЕС

DW.COM